Millet, işsizlik, yoksulluktan dolayı ekmeğe, aşa ve soğuk kış gününlerinde sıcak bir barınağa ulaşamaz olmuş.

Yaşadığım Başkent’te işsizliktten, yoksulluktan bunalmış çare arayan, belediiyeler ve yardım kuruluşlarının yapacakları Ramazan Ayı Gıda Yardım Paketleri peşine düşmüş, ya alamazsam diyerek referans (torpil) arayışana girmiş. Onlarca insanımızın üzüntüsünü üzerimde taşırken, bir televizyon programı için gittiğim memleketim Sungurlu’da karşılaştığım hemşehrilerimin çaresizlikleri şahsımı adeta kahretti.

Elinde taşıdığı ayakkabı boya sandığı ile sokak sokak gezerek boyaya bildiği üç beş ayakkabı boyama parası ile evini geçindirmeye çalışan hemşehrilerimin bitkin haline düşünerek arkadaşım, dostum Evci Belediye Kurucu Başkanı Mustafa Sarıyüce’nin bürosuna ziyarette bulundum.

Hasbi hal eyleyip, moral bozukluğum ve yol yorgunluğumu gidermeye çalışırken, Boztepe köyünden bir koçyiğit geldi. İş ve gelir durumunun çok kötü olduğunu bu nedenle yardıma ihtiyacı bulunduğunu söyledi, daha o çıkmamıştı ki daha yeni ev kurduğu anlaşılan bir gelinkızımız geldi, kocasının iş bulamadığını, utandığından dolayı belediyemiz ve diğer yardım kuruluşlarına gidemediğini ve bundan dolayı naçar kaldıklarını söyleyip, yardım talebinde bulundu.

Mustafa Bey, bu gelin kızımızı bir yakınına yönlendirdi. Ev yakın olacak ki 20-25 dakika sonra geri geldi. Elinde giysi dolu bir poşet ve yüzünde tebessümle gelmesinden vitre, zekat, giysi gibi yardım aldığı ve Mustafa Beyin alakasından memnun olduğu belliydi. Niye geri geldin sorusunu sormadan konuya girdi. Kimsesiz komşu bir kadınında çok yoksul olduğunu söyledi, bunun içinde belediye bünyesinde yapılan yardımlara yardımını istedi.

Belediye’ye başvuru yapmışmı sorusuna karşı, başvurunun yapıldığı ancak, belediyeye binlerce kişinin başvurduğu, belediyenin binlerce yardım talebinin üstesinden gelemeyeceğini, örneğin 1500 aileye yardım programlamış, talep 3000 aile ise bunun 1500’ü Ramazan Yardımı alamayacağını, bu endişe ve korkudan dolayı torpil (referans) arayışı içerisinde bulunulduğu anlaşıldı.

Hemşehrilerimin bu endişesini giderecek bilgiler için Belediye Başkan Yardımcısı Mükremin Beyi, onun yönlendirmesiyle yardım kampanyalarının yapıldığı birim yöneticisini aradım. Yardımların kaynağı, dağıtımı, müracat sayısını sordum. Ramazan yardımlarının belediyeleri bünyesinde geleneksel hale geldiği, Ramazan aylarında hemşehrilerine çağrı yaparak fitre, zekat, hayır gibi yardımlarını Ramazan Paketi olarak yapmaları için çağrı yaptıkları, bunun için her hangi bir bakkal/marketi gidip yapacağı yardım miktarı kadar belirlenmiş gıda maddelerinin ücretini yatırmalarını ve yardımların da belediye olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarıni, 15 Nisan gününe kadar kendilerine müracat etmiş ihtiyaç sahibi hemşehrilerinin 1850 kişi olduğu, 1500 ihtiyaç sahibi hemşehrilerinin yardım paketleri hazırlandığı, kalan 350 kişinin paketininde hazırlanıp, evlerine ulaştırmak için çalışıldığını söyledi ve kendilerine müracat eden tüm hemşehrilerine Ramazan Yardımı yapacakları mesajını verdi.

Sungurlu gibi küçük bir ilçede daha şimdi den 1850 ihtiyaç sahibi, yani nüfusunun yaklaşık yarısının yoksul olması, bir Ramazan Paketi (Yardımı) alabilmek için böylesi uğraşlar içerisine girmiş olmaları memleketimizin geleceği için derin kaygılara düşürürüyor.

Gelecek sene hangi ağaların, hangi beylerın gelin, kadın, genç ve yaşlıları bu yardımlardan alabilmek için birbiriyle kıyasıya girecek sorusunu akla getiriyor. Dileğim ülkeye hükümet edenlerin milletimiz refah içerisinde, şu, bu ülkeye şu, bu ekonomik yardımı yaptık, Suriyeli konuklarımıza maaş ödeyip, bunlar için bu güne kadar 50-60 milyar dolar harcadık cakası atarak bu insanlarımızı daha fazla üzmemesidir.

Araştırmacı Yazar

İsmail UÇAKCI