1971 Çorum doğumlu. Çorum İnönü İlkokulu, Çorum Atatürk Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan ve günümüzde Eğe Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi görevinde bulunan dava ve eski mesai arkadaşım Çorumlu Bilge tarihçi.

Daha genç yaşında yüzlerce sayıya ulaşmış yayınladığı bilimsel kitapları, yazdığı makaleleri, sempozyum, kongrelerde sunduğu bildirileri, konferans konuları, katıldığı televizyon programları, gazete köşe yazıları ile Türkiye’nin tarih otoritesi, Türk Dünyasının aranan bilgesi olmuş.

Tarihçi kılıklı Selçuklu ve Osmanlı saray katiplerinin sarayı memnun etmek amacıyla yazdığı/yaptığı, Türk Milletine hakaretten öte gitmeyen zırvaları dikkate, Alim adı verilen Arapların dönüştürmeci tarihçilerin yazılarını ciddiye, Batının gezgin, seyyah, Arkeolog adı verilen emperyalist kalemlerinin yalanlarını kale ve tarihte Ermeni, günümüzde Büyük İsrail hayalinde bulunan aydın kisveli bölücü tarihçilerin iftiralarını dikkate almadan Türk’ün tarihini yazmış.

2004 yılında merkezi Çorum’da KaraM Yayınları arasında başlattığı kitap ebatlı “Karadeniz Araştırmaları Dergisini günümüzde 20 sayıya ulaştırmış, Türklerin Kökeni, İlk Oğuzlar, Türklerin İslamı Kabulü, Hazarlar (Yahudi Türkler), Bulgarlar, Macarlar, İran İle Turan, Bey İle Büyücü, Mürdüm, Hırvat Ulusunun Oluşumu gibi adlarla anılan pek çok kitap yazmış Peter B.Golden’in Türk Halkları Tarihine Giriş adlı eserini sadeleştirerek baskılar yapmış.

“Türkiye’nin Sosyal ve Kültürel Tarihi” (TÜSOKTAR) projesinde ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezinin kuruluşunda yer almış, 1999-2000 yıllarında Balkan Araştırmaları Masası başkanlığı yapmış. Yeni Türkiye Yayın Merkezi tarafından yürütülen 37 ciltlik Türkler adlı projeyi yönetmiş ve bu ansiklopediye “En Eski Türk-Slav Dil İlişkileri” ve “Hırvat ve Sırp Göçlerinde Oğur İlgisi” başlıklı bölümlerini yazmış.

Pek çok ünlüde görülen unvan, statü yüksekliği havasına girmemiş, mütevazi kişiliğini bozmayarak alçak gönüllü ve gösterişsiz yaşamına devam etmiş. Türk Ocakları temsilcilikleri, Üniversite öğrenci birlikleri, Yörük-Türkmen derneklerinin davetlerine icabet ederek ilim yaymaya ve Türk kültür unsurlarını anlatmaya devam etmiş.

Türk tarih ve kültürüne büyük katkılar yapmış bilgemiz, hocamızla hemşerileri olarak gururlandığımızı iletiyor ve ilmine bereket diyoruz.

Araştırmacı Yazar

İsmail UÇAKCI

Başkent Çorumlu Dernekler Platformu Başkanlar Kurulu Başkanı ve Başkent Ankara Platformu Genel Başkan Yardımcısı.