Geçmiş aylarda “Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Mansur Yavaş Olacağa Benziyor” başlığı ile konuyu gündeme almış, Türkiye Anadolu Haber, Başkentliler Haber ve Çorum Yayla Haber Gazete/Sitelerinde bulunan köşelerimde okurlarım ile paylaşmıştım.

Millet ittifakını oluşturan partilerin genel başkanlarının konuyla ilgili şartlarını iletmiş, “Cumhurbaşkanı olacak, yani seçimi garanti kazanacak, partisiz ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacak, her kesimden oy alabilecek ve milletin istediği bir aday olacak, bu konuda kapsamlı araştırmalar yapılacak ve milletin en fazla teveccüh gösterdiği kişi millet ittifakı birleşen partilerinin adayı yapılacak denildiği” konusunu irdelemiştim.

Bu vasıflara tıpa tıp uyan kişinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı, büyük fark yaparak T.C. 14. Cumhurbaşkanı olacağını söylemiştim.

Aylar geçti, seçim günü yaklaştı:

İttifakın büyük ortağı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aday olacağının sinyallerini yüksek sesle vermeye başladı. Bu konuda partiler, meslek kuruluşları, İş camiası ve kanaat önderleri ile özel görüşmeler yaparak destek arayışlarında bulunuyor.

İttifakın diğer ortakları da, “seçimi garanti kazanacak, her kesimden oy alabilecek, milletin istediği bir aday olacak” gibi şartlarını sürdürüyor ve adayın Kemal Kılıçdaroğlu olmayacağı konusunu bir şekilde gündemlerine alıyorlar.

Hal böyle iken, Kemal Kılıçdaroğlu Altılı Masa liderlerine ikna ziyaret turu düzenliyor, onları yumuşatmaya ve 2 Ekim’de kendi ev sahipliğinde yapılacak liderler toplantısında resmileştireceği adaylığını onaylamalarına çalışıyor.

2 Ekim tarihi, Kemal Kılıçdaroğlu ve Altılı Masa liderleri için kritik geçeceğe, Kılıçdaroğlu adaylıkta, Altılı Masa Liderleri de olmaması yönünde direteceğe, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ısrarı halinde de B. Planı olarak çoklu adayla seçime girmeyi, bunun içinde bir Milliyetçi muhafazakar aday belirleyecekleri, bununda Mansur Yavaş olacağı, ilk turda çok oy alan adayla da ikinci tura girilmesi konusunu gündemlerine alacakları anlaşılıyor.

Bu meyanda, top yine Mansur Yavaş tarafına geçiyor ve Altılı Masayı oluşturan liderlerin Cumhurbaşkanı Adayı olacağı Altılı Masa içerisinde ve dışında bulunan hemen, hemen tüm parti genel başkanları ve seçmenlerinin bunu istediği görülüyor.

Bence, Kemal Kılıçdaroğlu, işi tadında bırakmalı, bu güne kadar yaptığı birleştiriciliğini sürdürmeli, devletin ve milletin kader seçimi olacak bu seçimi riske atmamalıdır. Kamuoyu araştırmalarına, milletin istemlerine uymalı ve kendisi adaylığında kıl payı olacak seçimin Mansur Yavaş’la büyük farkla alınacağını unutmamalıdır.

Küçük farkla alınmış seçimlerden geçmişte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerinde söylenen, yaşanan seçim/mazbata oyunlarını, küçük farkla seçilmesi halinde de malum cenahın sokak hareketleriyle kendisine ve millete dirlik, düzen vermeyeceklerini unutmamalıdır.

Dolayısıyla adaylıkta diretmemeli Altılı Masa Liderlerini B. Planına geçirip, masadan çift aday çıkartarak Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürdürmemelidir.

Araştırmacı Yazar

İsmail UÇAKCI