Eski zamanlarda Hint İmparatoru, satranç oyununu yanında bir mektup ile hediye olarak Pers İmparatoruna göndermiş. Mektubun da oyunla ilgili hiçbir açıklama yapmazken şöyle bir mesaj yazmış; 'Kim daha çok düşünüyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanır. İşte hayat budur...'

Pers İmparatoru, dönemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesajı paylaşarak, ondan oyunu çözmesini ve kendisinin de karşılık olarak Hint İmparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini ister.

Vezir haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taş hareketini ve oyunu çözer, daha sonra da on günde tavlayı icat eder ve imparatora sunar.

Pers imparatorunun başveziri Buzur Mehir tarafından 1400 yıl önce tasarlanan tavla oyunu; dünyanın en popüler oyunlarından biridir.

Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlanan oyunun zamana böylesine direnmesi son derece etkileyici.

Senenin birliği olarak tavla bir tanedir. 4 köşesi 4 mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı 6'şar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah-beyaz pullar gece ve gündüzü, karşılıklı 12'şer hane günün 24 saatini simgeler …

Hint İmparatoruna satranca karşılık olmak üzere tasarlanan tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere şöyle bir mesaj hazırlanır:'Evet, Kim daha çok düşünüyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanır. AMA BIRAZ DA ŞANS GEREKİR. İşte hayat budur...'ŞANS SiZDEN YANA OLSUN

BİLGE BAADDİN’İN GÜZEL SÖZLERİ

1—Kadınların zekasını hafife almayın. Tanrı bile İsa’yı kendi oğlu sanıyor.

2—Demans= Halk arasında bunama olarak bilinir. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen korkunç bir hastalıktır. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. Daha çok ileri yaşlarda en sık gözlenen türü olan Alzheimer (Alzaymır) denen bunamadır.

3—Hayat pahalılığı korkunç boyutlara ulaştı. Demek ki, insanlar pandemi döneminde ahlak pusulasını kaybetti. Marketlerde reyonlardan kasaya gidinceye kadar fiyatlar değişiyor. Ben ürünleri fiyatına bakarak alıyorum. Fişlerde başka fiyatı görünce “Bana etiket fiyatından satmak zorundasınız” diyerek itiraz ediyorum. Maalesef devlet de bu korkunç gidişata bir çare bulamıyor. Yandaş basın her ne kadar ortalığı toz pembe göstermeye çalışsa da halk pahalılıktanperişan oluyor.

4—Müslüman olmak kolaydır, getirirsin kelimeyi şehadeti olursun, beş saniye sürer. Ama insan olmak öyle kolay değildir. Bir ömür sürer.

5—Lozan anlaşmasından sonra işgal kuvvetlerinin generalleri Türk askerini ve Türk Sancağını selamlayarak İstanbul’u terk ediyorlar. İngilize Türk sancağını selamlatan kişinin adıdır Mustafa Kemal Atatürk.

6-- KADIN BİR YOLDAŞTIR, ALDATMAYIN. KADIN BİR IŞIKTIR, SÖNDÜRMEYİN. KADIN BİR UMUTTUR, YOK ETMEYİN. KADIN BİR ANNEDİR,ÖLDÜRMEYİN.

İstanbul’da Özgürlük parkında sabah yürüyüşüne,sözleri Hüseyin Rıfat Işıl’a bestesi Şerif İçli’ye ait çok sevdiğim Saba şarkıyı mırıldanarak başlıyorum.

Düş ben gibi bir aşka sadakat ne imiş gör,

Vuslat demi bekler beklerken o firkat ne imiş gör,

Yok, yok güzelim düşme sakın öyle belaya,

Gel kalbime gir orda felaket ne imiş gör…

(Vuslat=KavuşmaFirkat= Ayrılık)

Ardından Naci Tekdel’in,Saba şarkısı

Uzayıp giden o tren yolları / Açılıp sarmayan yarin kolları

Uğurlar kızları nazlı dulları

Uzayıp giden o tren yolları / Açılıp sarmayan yarin kolları
Bir beyaz mendilin sallanışını / Unutmam o gece ağlayışını
Silemem coşmuşum gözüm yaşını

Uzayıp giden o tren yolları / Açılıp sarmayan yarin kolları

şarkısıylayürüyüşe son veriyorum.

17 Haziran 2022 / Mehmet Özata