İkinci dünya savaşı sonrası Alman generallerden birine bir emir subay ağlayarak gelir. General sorar “hayırdır bu üzüntünün nedeni nedir” diye. Asker “Komutanım biz mahvolduk, bittik, yıkıldık” der. Komutan “ne oldu neden böyle söylüyorsun” dediğinde Emir subayı “Komutanım düşman orduları bütün fabrikalarımızı, hastanelerimizi, okullarımızı yakıp yıktı, şehirlerimizde taş üstünde taş bırakmadı” der. Bunun üzerine komutan, “onların, şehirlerimizi yakıp yıkmaları önemli değil, önemli olan benim ülkemdeki beyin gücünü oluşturan aydınlarım. Yeter ki onlara bir şey olmasın. Bu beyin gücü ülkemizde olduktan sonra, biz yakılıp yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa ederiz, fabrikalarımızı yeniden kurarız, okullarımızı hastanelerimizi yeniden yaparız” der.
Nitekim öyle de olur. Almanya bugün dünya ekonomisinde güçlü ülkelerden biridir. Kaldı ki Almanya ikinci dünya savaşından önce birinci dünya savaşına da katılmış olmasına rağmen bugünkü durumundadır.
Başka bir örnek Japonya; Yakın zamanda büyük bir deprem yaşamasına rağmen çok kısa sürede toparlanmaya başlamıştır. Geçmişte Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan iki atom bombası Japonya’yı yerle bir etmiş ve Japonlar o topraklarda uzun yıllar tarım bile yapamamışlardır. Bugün bile Japonya tarımda dışa bağımlı bir ülkedir. Fakat Japonlar bilim ve teknoloji sayesinde yeniden kalkınarak bugünkü duruma gelmişlerdir. Benzer ülkelerden Rusya yine bugün bölgede büyük bir güç olmayı başarmıştır.
Bugün Ülkemizi gerek içeriden gerek dışarıdan yıpratarak zayıf düşürmeye çalışan güçler vardır. Son günlerde yaşadığımız terör olayları yine bu zayıflatma faaliyetlerinden birisidir. “Hocam amma uzattınız asıl konuya gelin diyorsanız”
Buradan gençlerimize seslenmek istiyorum.
Biz bu ülkeyi kolay kazanmadık. Atalarımız, Çanakkale’ de Sakarya’ da ve başka bir çok vatan toprağında canını verdi. Sevgili gençler gelişmiş uygarlıklar seviyesine ulaşmak istiyorsak, bunun için çalışmak yetmez. Daha çok daha daha çok çalışacağız. Bilim üreterek, fen üreterek teknoloji üreterek çalışacağız. Bu millet sizden, bizden, hepimizden bilim, fen, teknoloji üreten, eğitim seviyesi yüksek aydın insanlar olmanızı beklemektedir. Saygılarımla…