Bürokrasi Dedikleri…
Bir toplumda tabandan yukarıya çıktıkça daralan bir yapı içinde örgütlenmiş olan, kişisel olmayan genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan sistem ve kurallar grubuna genel olarak verilen addır bürokrasi. (wikipedi)
Anlaşılması biraz zor gibi görünüyor sanırım. İlk okuduğumda ben de pek bir şey anlamamıştım. Daha kolay bir açıklama isterseniz şöyle açıklanabilir. 
Diyelim ki üzerinizde beyaz bir gömleğiniz var. Ve siz bu gömleğin renginin beyaz olduğunu iddia ediyorsunuz. Diyorsunuz ki, benim bir beyaz gömleğim var ve bu kırmızı değil, yeşil değil, mavi veya morda değil. Benim gömleğim beyaz ve üzerimde de görüyorsunuz.
Demeniz yetmez, bunu belgelerle kanıtlamanız gerekir… 
Tabi önce beyazın bir renk olduğunu da elinizdeki belgelerde ayrıca belirtmelisiniz.
Özetle, bürokrasi bunun gibi bir şeydir. 
Bürokrat kim ola…
Devlet kurumunda çalışan üst düzey yöneticilere verilen isimdir Bürokrat. Bürokrasi sanatını icra eden kişi olarak da tasvir edilebilir. Seçim yoluyla değil de, atama yoluyla göreve gelmeleri onları siyasilerden ayıran en önemli özelliklerden birisidir. 
Kimileri bürokratları tarif ederken; oligarşi ile demokrasi arasında sıkışıp kalmış kişiler olarak da tanımlarlar. Kimileri ise kırtasiye işlerini bahane ederek devletteki işlerin yürütülmesini zorlaştıran, formal disiplin felsefesiyle yaşayan kişiler olarak. 
Bürokratlar, demokrasinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir. Örneğin olgun demokrasilerde çoğunlukla bürokratlar seçimle iktidara gelmiş hükümetlerin ekseninde değişir. Orta ve alt kademe ise her seçimde değiştiği çok fazla söylenemez. 
Bürokratların seçilmiş siyasi iradeye de çok fazla saygı gösterdiğinin altını çizmekte de fayda var.
Yakın Geçmişte Değişen Bürokrat Formatı…
Bürokratlar halk için görev yapan insanlardır. Belki bu ifadem biraz tepki alabilir ancak Türkiye’nin yakın geçmişine kadar biz bürokratları genellikle halktan kopuk kişiler olarak görürdük. Siyah renkli arabalarının içerisinde sokakta yürürken hiç görmediğimiz, etrafını saranlar yüzünden kendilerine ulaşamadığımız kimseler. 2000’li yıllardan sonra ise sürekli gelişen ve değişen bir Türkiye var. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil bu ülkede. Tabi bürokratlarda…
Radyasyona Karşı Koruma Tedbiri Gibi…
Bugün hala yok mu o eski bürokrat formatları? Elbette var…
Şık giyimli, çantalı insan veya insan grupları tarafından etrafına etten duvar örülmek kaydıyla, halkın kendisine ulaşmasına müsaade edilmeyen bürokratlarımızın olduğunu, istisna da olsa, bugün ne yazık ki hala görebiliyoruz. Sanki radyasyon tehlikesi taşıyorlar da bizi yaklaştırmıyorlar…! (Umarız etraflarını çevreleyen bu duvarı yıkmayı başarırlar)
Evet, eskiden biz bürokratları halktan kopuk kişiler olarak görürdük ancak değişen Türkiye ile bürokratlarımız da değişti. Artık eskisi gibi halktan kopuk değiller. Bugün bir Valiyi, bir Emniyet Müdürünü, Daire Müdürlerini vb. gibi… sokakta halkıyla selamlaşırken, tokalaşırken, onlarla sohbet ederken, çay içerken görebiliyoruz. 
Tıpkı geçen hafta sonu şahit olduğum olaydaki gibi…
Halkını Kucaklamış Emniyet Müdürü
Geçtiğimiz hafta sonu aracımla Gazi Caddesinde ilerlerken Emniyet Müdürümüzü sivil bir şekilde tek başına yürürken gördüm. Alel acele aracımı park edip heyecanla yanına koştum.
Daha önce hiç mi emniyet müdürü görmedin de heyecanlandın diye düşünebilirsiniz…
Hayır çok gördüm ama beni asıl heyecanlandıran ve mutlu eden, Emniyet Müdürümüzün halkına duyduğu güveni Çorum’un en işlek caddesinde gösteriyor olmasıydı. Sayın Müdürümüz tipik bürokrat formatının dışına çıkarak beden diliyle sanki; “ben de sizden biriyim, ben de bu halkın bir parçasıyım diyor” ve bizi kucaklıyordu. 
Şimdi ben de Çorum’da yaşayan bir vatandaş olarak diyorum ki;
Biz sizi başka görmedik Sayın Müdürüm. Biz sizi, etrafındaki duvarları yıkıp halkıyla bir olmuş gördük. Biz sizi bizden gördük. Bizi dinleyen, bizi anlamaya çalışan, dertlerimizle dertlenip, bize kucak açan olarak gördük. Biz sizin iyi niyetinizi gördük. Vatan ve millet aşkıyla yanan saf ve temiz kalbinizin ne kadar büyük olduğunu gördük. 
Her zaman halkla iç içe kalmanız dileğiyle, ALLAH her daim yolunuzu açık etsin.
Tekrar görüşünceye dek esen kalın…