Geçen hafta sonu, başkanlığını yaptığım Hitit Üniversitesi Mezunları ve Öğrencileri Derneğine üye bir grubu, son günlerin stresli atmosferinden uzaklaştırmak için Oğuzlarda bulunan Obruk barajına geziye götürdüm. Daha önce çok kez Oğuzlar’a gitmiştim ama baraja kurulan tesisi görmemiştim.
Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık’ın da ciddi çabaları ile Obruk Barajı yanına çok güzel bir tesis kurulmuş. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, kafa dağıtmak istediğiniz zamanlarda bu tesise gitmenizi tavsiye ederim. Orada baraja karşı nezih bir ortamda kahvaltınızı yapabilir, yemeğinizi yiyebilir, birkaç aile gitmişseniz tekneyle derin sular üzerine açılabilirsiniz. İsterseniz su sporları imkanı da var. Arzu edenler jet sky ile adrenalini hissedebilir, isteyenler sürat teknesi ile barajda keyifli zamanlar geçirebilir. Ben bunlarla uğraşamam diyenler için de deniz bisikleti, rüzgar sörfü gibi imkanlar da var. Hafta sonları bir hayli kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sebeple imkanı olanların hafta içi gitmesini öneririm. Yeşilin ve mavinin bir arada olduğu bu ortamı görünce Çorum’da da deniz varmış diyeceğinize inanıyorum.
Tesis şimdilik talebi karşılayacak imkânlara sahip ancak ilerleyen günlerde, ziyaretçisi arttıkça talepleri karşılayamayacaktır. Belediye elindeki imkânlar ölçüsünde bir şeyler yapma gayretinde fakat bu güzel yerin daha büyük desteklere ve teşviklere ihtiyaç duyduğu mutlak bir gerçek.
Tesisteki en büyük eksiklerden birisi konaklama imkânının olamaması. Mevzuata aykırı nedenlerden ötürü burada konaklama tesisine izin verilmiyormuş. Bir Çorumlu olarak açıkçası bu duruma hayli üzüldüm. Bizim en büyük sıkıntımız dış göç demiştik hatırlarsanız. İnsanlar neden dışarı göç ederler: İstisnalar olmakla beraber genellikle daha iyi imkanlara sahip yerlerde yaşamak için. Örneğin ben, maviyi ve yeşili seven bir insanım. Yaşadığım şehirde Oğuzlar gibi bir güzel ortam varken neden dışarıya gitmek isteyeyim. Çok uzak bir mesafede değil. Canım sıkıldığında kendi aracıma atlar en fazla 40 dakikada oraya gidebilirim.
Gideyim gitmesine de nerede kalayım?
İşte en büyük sorun bu!
İnsanlar güney kıyılarının bunaltıcı sıcağından, fahiş otel fiyatlarından, büyük kalabalıklardan ve gürültüden sıkıldı. Daha sakin, daha huzurlu şekilde kafasını dinleyebileceği yerler arıyor.
Bu sebeple Obruk barajından maksimum fayda elde etmek istiyorsak, oradaki konaklamaya engel yasal sorunları aşıp iç bölgelerdeki illerin tercih ettiği konaklamalı bir turizm merkezi haline getirmeliyiz. İmkânları iyileştirildiği takdirde inanıyorum ki başta Çorumlular olmak üzere bölge illerden de birçok insan Obruk barajını tercih edecektir.
Tekrar görüşünceye dek saygılar…