Burdur doğumlu olmayan fakat Burdur'un eğitim ve öğretimine büyük katkı sağlayan isimden bahsetmek istiyorum. Allah böyle işamadamlarımızın sayısını arttırsın.
Büyük insanlar şöyle derler "Beni tanımak istiyorsanız illa ki,görmeniz gerekmiyor. Eserlerime bakınız, yaptıklarımı değerlendiriniz, insanlığa sunulan hizmetlere bakarakta anlarsınız."Görmekle insanların düşüncelerini anlayamayız.
İnsanların varlıklarını eğitim ve öğretime yatırmaları kadar,  değerli olacaklarının  farkına da bu yıl vardım.İlkokulda okurken şöyle söz vardı koridorda"Bir okul , bin hapishaneyi kapatır."
Çocuk aklımla "okul", bin hapishaneyi nasıl kapatabilir diye düşünürdüm? O asılı olan çerçeveli yazıyı ne zaman görsem ,hep içimden okul ve bin hapishaneyi kapattırmak düşüncesine  cevap arardım.
İşadamı olupta fakirlik belgesiyle yeşil kartlardan istifade eden nice insanlar vardı bu ülkede. Altındaki aracın parasıyla,  belki birçok insanın ömrü boyunca tüketeceği rızkının giderini karşılayacak masarafına karşılık ,fukaralık edebiyatıyla ömür tüketenler oldu.( Yaklaşık ülkemizde insan ömrü:60 Sene kabul edilir.M.Ş)
Davranışlarda ki olumsuzlukların suçlusu hemen yanımızdadır. Eğitimin noksan olduğu, onların zamanındaki eğitmenlerin tutumlarının olmamasından yakınırlar. Tüm eksikler ve kusurlar başkalarınındır. Fakat olumlu kazançlar ise onlarındır.
Bunları dile getirsek ne olur, getirmesek ne olur? Konuşulmuş ve zamanımızı israf etmiş oluruz. Fakat hatanın kaynağı olarak "eğitim kurumları "görüşüne katılmamız mümkün değildir.İnsanların davranışlarının "tek müsebbibi eğitim ve öğretim çalışanları değildirler".
Okulun fiziki yapısı da  çok önemlidir. Bahsetmek istediğim okulun bu anlamda  öğrencilerin ihtiyaçalrı yatma, yeme içme, ısınma, tüm ihtiyaçarı karşılayacak şekilde yaptırılmış.
Öğrenci kalitesinin artmasında ,çalışanların uyumlu olması, okul yaptıran kişinin bizzat işin içinde olması ,çalışanlarınında hep yanlarında bulunmak, ufak tefek hediyelerle onurlandırmak ,başarıyı takdir etmeler başarıyı arttırır. Genelde yapımız olumsuzluğu çok konuşuruz.
Aramızda olumlu yönleri takdir edenler var, enderde olsa.
Anneler , babalar, kısacası büyüklerimiz" Ben okuyamadım veya annem babam okutmadı ,okumayı çok istememe rağmen fakirlikten, imkanım olmadı "diye konuşmaları çok duyduk.
Geçmişte okulun uzak olması hasebiyle de okumaktan mahrum kalan nice cevherlerimiz kayboldu sayısını Allah bilir. Kişilerin gerçekten geçmişini unutmadığını derdine çare olacak maddi güce, makama ulaşıtığında okul yaptırıyorsa ,inanılır. Gerisi laftır.
İşadamı Mehmet Cadıl Bey'in hayatını bilmiyorum. Fakat adına yaptırmış olduğu Anadolu Öğretmen Lisesinin kalitesini, yapım düzenini, planını, ortamını, mevkisini yeni öğrendim.
Allah Mehmet Cadıl Beylerin sayısını arttırsın.  Burdur ilimizin Bucak İlçesine kazandırmış olduğu Anadolu Öğretmen Lisesi ve Pansiyonun binaları her şeyi beden diliyle anlatıyor
2012/2013 öğretim yılı sonucunu görenler de okulun bina ve çalışanlarının değerinin bir kez daha farkına varmış olmaları gerekir.Çalışanların reklam amaçlı değil, içlerinden gelerek başarıya ulaştıklarına ise yürekten inanıyorum.
Pazar günü öğrencimi yerleştirmek için okulun bahçesine girince, pansiyon binasına geçtik. Pansiyon binasında ise nöbetçi belletmen öğretmen karşıladı. Güler yüzlü , candan, samimiyetle ,evinize hoş geldiniz demesi ise önemli ayrıntıydı.
Pansiyon hayatı yaşayan öğrenciler bilirler ki, çalışanlarının mülayim karşılamaları okula bağlanmmalarını sağlar.
Mehmet Cadıl Anadolu Öğretmen Lisesinin A'dan Z'ye çalışanlarının aynı dusturlara sahip olduğunu Müdür Bey ve Erhan Bey ifade ettiler.Asıl vurgulamak istediğim ,Mehmet Cadıl Beyin ilimize ve çevreye sağlamış olduğu "eğitim ve öğretim kurumudur".
Özellikle 2012 yılı Üniversite yerleştirme başarısından dolayı tüm okul çalışanlarının emeklerinin karşılığını iç huzurlarıyla, isimlerinin zikredilmesiyle, taltif edilmeleriyle hazzını aldıklarına inanıyorum.
Okul çalışanlarını şanslı yanları, her fırsatta öğretmenin, öğrencinin yanında olan, onlarla oturan, onlarla sohbet eden işadamı Mehmet Bey var.
Simit saati, kavurma günü vesilesiyle insanların kaynaşmasına, çalışmanın karşılığında zorunlu olmadığı halde gönülden destekleyen Mehmet Beyi ,tüm veliler adına, öğrenciler adına kutluyorum.
Bu yıl 22( yirmi iki) öğrencisini yurdumuzun müstesna üniversitelerimizin hukuk fakültelerine yerleştirmekte emeği geçen öğretim camiasına da iyi ki varsınız diyorum.Burada işadamlarımızın hep olaya "para, menfaat gözüyle bakmadıklarında ki, kazanclarının değerini anlatmaktır gayemiz."
Okulun binasının fiziki yapısını kazandıran işadamlarımızın asıl "kazançlarının nesil yetiştirme olduğunu yaparak, yaşayarak örnek olan Cadıl Beye sonsuz teşekkürler."