İnsan doğduğunda dünyada ilk karşılaştığı insan annesidir. İlk koklayan, ilk dokunan, onun için sevinen, onun için ağlayan annelerdir. Annelerin günü, her gündür. bir gün kutlu olsun “anneler günün kutlu olsunla” gerçekten annelerimizi mutlu edemeyiz.
Senede bir defa mayıs ayında çiçekle anneler günün kutlu olsunla annelerin kalbi onarılamaz. Gerçekten anneler gününü samimi olarak kutlanıldığına da inanmıyorum.
Çünkü evliler tarafından veya meslek sahibi olmuş kişilerin annelerinin gününü gelir seviyesi düzeyinde kutlayan hiç kimse görmedim. Varsa yoksa annenin parasıyla “anneler günü hediyesi vermek.”
Çocukların birinci derecede toplum içindeki rollerinin oluşmasında etkin kişi “annelerdir.” Sabahtan akşama annesiyle birlikte olan çocuğun fiziksel, ruhsal gelişimi annelerin deneyimi ve bilgisi kadardır.
Çocukların toplum içindeki itibarının oluşmasında, davranışlarının olumlu /olumsuzluğunda birinci derecede annelerin etkisi vardır. Çocukların alışkanlık edinmelerinde, yasalara, gelenek göreneklere uyma dersini anneler verir.
Çocuğunun; çalışkan olmasını, davranışının olumlu, sözünde duran, toplumun “ayıp saydıklarından” uzak durmasını bekliyorsa, evinin hanımının hedeflediği vasıflarla bezenmiş olmalıdır. 
Çocuklar inancımıza göre tertemiz doğarlar. Günahsızdırlar. Maddi manevi olarak kir yoktur. Dini anlamda ise  “İslam üzere yaratılmışlardır.”  Kadere kabahat bularak çocuklar büyüdüklerinde “Allah “ beni cehennem için yaratmış ki, onun için dini vecibelerimi yerine getiremiyorum diyemez.
Asıl suçlu eğitiminde ve öğretiminde annesinin ihmalkarlığı vardır.
Çünkü çocuğun fıtratı Allah’ ın dinine uygun yaratılarak sorumluluğu anne ve babaya yüklemiştir. Annelerin yerinin doldurulması mümkün değildir. Anneliğin ödülü olduğu kadar cezası da vardır.
“Cennet anaların ayakları altındadır”, “Üç çocuğunu gerçek anlamda yetiştiren anneler cennetedir”(kız evladı olduğu rivayet edilir.) Bu kadar büyük müjdeler vardır. Annelerin elleri öpülür. 
Evladın Allah’ı razı edebilmesi için, önce annesini razı etmesi gerekmektedir. Annelerin yaptıkları duaları Allah geri çevirmez. Allah annelerin yapmış oldukları duaları kabul eder. Onun için annelere karşı gelinmez.
Annesini saymayan, üzen, hakaret eden kişilerin dünya ve ahret mutluluğu olmaz. Annelerin öğrettiği halde kurallara uygun yaşamayanlar ahrette anne ve babasından kaçacaklardır. Anne üzerine düşen vazifeyi yapmış evlat aldırmamışsa, evlatlar hesap günü kaçacak yer arar.
Annelerin çocuklarını hayata hazırlama noktasında gerçek hayatlardan kesitler bulabiliriz. Valilik makamında olan bürokratın birisi bizzat annesinin yoğurt satarak kendisini okuttuğunu anlatmıştır.
İstiklal harbinde savaşa gidenler dönmedi. Gençler şehit oldular. Anneler cephe gerisinde çocuklarının hem anneleri, hem babaları oldular. Dertlerini kahırlarını çektiler.
Mesleki tercihlerde anneler yardımcı olmalıdır. Tavsiye ederek. Çocuklarını korumamalıdır. Hayatın içinde tutmalıdırlar. Aman oğlum sen yapamazsın yerine yaşına uygun görevler vermeliler.
Anneler helalinden beslenmelidir. Çocuklarının her davranışını takip ettiğini bilmelidir. Kayın pederine ve kayın validesine bakmalıdırlar. Eşinin akrabalarını ve aile büyüklerine saygı göstermelidir anneler.
Annelik yüce makamdır. Hakkıyla anne olunabilirse.