İnsanların niyetleri çok önemlidir. İnsanın gönlünden geçenleri bilemeyiz. Sırları tanımadıklarımıza açmamalıyız. 
Çok samimi olduğunuz insan uzak duruyorsa mutlaka sizden sadır olmayan konuşmalar kulağına gitmiş olabilir. Bizlerin çoğu karşımızdaki kişileri kendimiz gibi görmekteyiz. Dünya anlamında baktığımızda da iyi niyetten dolayı kaybedenlerden oluyoruz.
Size dost görüntüsüyle çok insan yaklaşabilir. Temkini elden bırakmamalı insan, çünkü sizin söylemediklerinizi etkili ve yetkili birimlere ters yüz ederek aktaracağından emin olunmuyor.  
Aklı başında gördüğünüz birçok insanın doğruyu konuşacağı zaman geldiğinde kabuğuna çekildiklerine şahit olmuşsunuzdur. Sizi öne atarak kendisine yol bulmayı meslek edinen niceleri var bu toprakların üzerinde.
Tanıştıklarınıza hemen derdinizi dökmeyin. Okumuş kişiler bile duyduklarından çok duymak istediklerini insanların kötülüğüne konuşuyorlarsa denecek söz çok demektir.
Kişi bizzat hak hukuk çiğneyerek bir yerlere geldiğini hem kendi biliyor, hemde muhatapları biliyor. Pişkin pişkin biz hak yemeyiz. Bazı insanların yüzü o kadar renk atmış ki, insan hiç olmasın bilenlerin yanında hak yediğini tas dikletircesine konuşması normaldir. Fakat bunu akıllı kişiler yapmaz.  
Bu kişiyle ilk konuşmasında ne kadar adil haklara saygılı olan biri olarak kabul edersiniz. Fakat gerçekler mutlaka ortaya çıkıyor. İnsan önce kendinin üzerinden düşünürse kendini terbiye eder.
Kimilerinin yaptıklarını aynısını başkaları hak hukuk çiğneyenlere yapmış olsalar, yapılanlara rıza gösterirler mi? Düşünmem bu insanların yaradılışında düşünme yetisi gelişmediğinden başka insanların hakkını yemekten çekinmezler.
Bakarsınız ağır başlı olarak görünen kişinin davranışlarına şahit olunca tövbe edersiniz. Yalnız ülkemizin insanında en belirgin haklı veya doğru anlayışı kişilerin makamlarına göre değerlendiriliyor.
Hakikatlere göre değerlendiriyorum diyenlere katılmıyorum. Zengin birinin suçunu örtebiliyor kimileri, idari mekanizmada bulunanlar kendi aralarında haklıyla haksızı değiştirebiliyor.
İnsani değerlere sahip olduğunu anlatan birçok tanıdığımın ne yazık ki, sözleriyle davranışları arasındaki çelişkileri görünce iç dünyam kararmıştır. Bu gün sizin yanınızdayım diyen birinin yanınızdan kalkmadan rakibinizle antlaştığını duyarsınız.
Misafirlikte karşılaşırsınız. Tanışırsınız. Yanınızda olmayan kişiler hakkında tüm olumsuz cümleleri kendisi kurar. Aleyhinde söylemedik söz bırakmaz. 
Zannedersiniz tanıştığınız kişi aleyhinde konuşmuş olduğu muhatabının rakibidir. Siz teşvik ettiği yönlerde olur. Siz karışmasınız. Susarsınız, o konuşur, o düzen kurar.
Buna benzerini yaşadım hayatımda, misafirlikte karşılaştık. Çok konuşuyor, öğretmen olduğunu öğrendim. 
Konuşmalarına bakarak davranır ve konuşursanız sizi kesinlikle yolda koyacak birisi olduğunu sonradan öğrendim. Bu tür kişilerden nefret ederim.
Kınamış olduğu kişiyle yan yana fotoğraf çekinerek sitesine koymuş. Allah’ım dedim bu adam ne konuşuyordu. Şimdi kiminle fotoğraf çekinmiş.
O gece ben olumlu ve olumsuz konuşmadım hedefe koyduğu şahısla alakalı. Sonradan benim zem ettiğimi ima eden konuşmaların olduğunu işittim.
Şimdi bir yerlere oturabilir. Koltuk sahibidir. Fakat kötüleyen kendisi olduğu halde bana mal etmesi de onun ne kadar karakterli olduğunu göstermektedir.
Önce biz büyükler ‘ doğruları konuşacağız, yaptıklarımızı inkar etmeyeceğiz’ yetiştirilen öğrenciler istenildiği gibi olsun.