Hayat tecrübesi olanlarla konuşmak insana ayrı tat verir. Kitabi bilgilerimizin faydası mutlaka olur, bunun yanında şifai bilgi dediğimiz tecrübeye dayalı bilginin yeri de başkadır.
Teorik bilgilerin uygulamasını görmediğimizde,  teorik bilgileri anlamakta zorlanırız. Yaşayan biri teorideki bilgimizi yaşamışsa, onun anlatımından faydalanarak uygulamakta zorluk çekmeyiz.
Geçmişte benzeri durumları yaşayanların bize örnek olmaları hayatımıza zenginlik katar. Büyüklerimizden almış olduğumuz dersler, fikirler  hayatımızda ki yanılgıları azaltır.
Kusur işleme oranımızı  azaltır.
Gün görmüş insanların öğütleri insanların hayatındaki hata sayısını en aza indirir.Böylece insanların içinde ki itibarımız artmış olur.
Hayatımızda  tecrübenin katkısı azımsanmamalıdır. Bizlere tecrübesini aktarmak isteyenler olursa can kulağıyla dinlemeliyiz. Boş ver onların zamanıyla bizim zamanımız farklı gibi yanılgıya düşmemeliyiz.
Büyüklerimizden birisi tecrübelerini anlatmaya başladığında üzülerek söyleyelim ki, çoğumuz burun kıvırıyor. Nasihati de bitmez deriz.
Hiçbir beklentisi olmayan büyüklerimizin  ve bizim için faydası olsun diye tecrübelerini paylaşmak isteyen ,iyilikten başka düşünceleri olmaz. Tecrübemi anlatayım ki, benim düştüğüm hata ve yanlışları yaşamasın  diye anlatırlar.
Sırf iyilik olsun için öğüt verirler.
Tecrübelerin anlamı hayatın bütününü okumaktır. Hayatın içinde olan, halkın arasında bulunmuşların her cümlesi çok değerli bilgilerdendir.
Genelde yaşlılarımızın niyeti temizdir. Her konuda olduğu gibi tecrübe aktarımında da niyet konusu çok önem arz eder.  Büyüklerimizin niyetinden şüphemiz olmamalıdır.
Genelde eskiden insanların niyetleri bugünün nesli gibi karışık değildi. Hayatta başarılı olmanın anahtarlarından biride tecrübeli insanlara danışılmasıdır.
Tecrübeliler bizim yaşayacaklarımızı bizden önce bire bir yaşamış olabilirler genelde de yaşamışlardır.
Yaşanılan olaylar , genelde tarihler değişse de , sonucu aynıdır.Haksızlıkla mal sahibi olmak geçmişte de suçtu. Şimdi de suçtur. Eskiden belki ayıp tabiri kullanılıyordu. Fakat aynı sebepler, aynı sonuca ulaşır.
Tecrübelerin bize verdiği mesajlar aynı olaylar için önlemdir. Gelebilecek olumsuzlukları önlemektir. Girişimde bulunacağımız konu hakkında tedbirdir.
Dünya kurulalı beri insanların yapısı aynı, dünyanın dönüşü aynı, zaman aynı fakat içinde ki insanlar farklı.
Dünya kurulalı beri hep aynı dünya. Yıl üç yüz almış beş gün. Bir ay otuz gün . biz insanların da eylemleri de aşağı yukarı aynıdır. Dünyamızın karmaşıklığından, çetrefilli olmasından , dostların azlığından dolayı tecrübelere ihtiyacımız daha çok.
Eskiden insanların amacı karnını doyurmakmış. İnsanımız yardımlaşmayı severmiş. Çoğu zaman duyarız şu sitemleri duyarız “ eskiden böyle miydi”?
Eskilerin öyle davranmadığını bilmekle beraber onların doğrularını alarak günümüze uyarlamak olmalı amacımız. Geçmişin hadiseleriyle günümüz hadiselerinin sebep ve sonuçları aşağı yukarı aynıdır. 
Hayatımızda hatadan uzak kalmak istetiyorsak büyüklerimizin uyarılarına kulak tıkamamalıyız.
Çünkü büyüklerimizin niyetleri temizdir, bizim iyiliğimizi isterler, hatadan uzak yaşamamızı düşünürler ,yaşlılarımızın  en güzeli art niyetli olmamalarıdır.
Yetmiş yaş üzerinde ki büyüklerimin genelinde gördüğüm davranışlarını çok severim. Eğer sizi severlerse kendinden bir parça olarak görürler.
“Eski toprakta dediğimiz” büyüklerimizin ileri görüşlülüğününde  farkında olmalıyız.” Onların bakışı ,konuşması, değerlendirmeleri genelde isabetlidir. Bilgi tecrübe ve iyi niyet olunca yanılgılar az olur.
Büyüklerimizin de bizden istekleri vardır. Bunların başında saygı, hürmet ,ellerini öpme gibi. Onlara gösterdiğimiz saygı aslında kendimize gösterdiğimiz saygıdır. Hürmetimiz kadar bize olan sevgileri artar. İtimatları çoğalır.
Bize iyilikleri o kadar artar.