Tam kıvamında, tane tane dağılan ve tadına doyulmayan irmik helvasının püf noktası belli oldu. Bir yemek kaşığı eklenen o malzeme irmik helvasını lezzetlendiriyor ve kıvamını garanti ediyor. İşte tam ölçülü irmik helvasının sırrı ve helvanın muhteşem tarifinin tüm ayrıntıları…

Türk mutfağının en sevilen tatlılarından olan irmik helvasının tam ölçülü tarifini yapmak birçok kişi için zordur. Özellikle irmik helvasının kıvamını tutturmak maharet isteyen bir iştir. Ancak yıllardır usta eller tarafından saklanan o özel sır nihayet ortaya çıktı. Tam ölçülü irmik helvasına eklenen sadece bir yemek kaşığı un, helvanın kıvamını mükemmel hale getiriyor ve tane tane dağılmasını önlüyor. Peki bu eşsiz kıvamı yakalamanın sırrı olan irmik helvası tam olarak nasıl yapılıyor?

TAM ÖLÇÜLÜ İRMİK HELVASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER:

3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı irmik
1 yemek kaşığı un (işte helvanın sırrı bu!)
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker

Servis İçin:

Kökeni Anadolu’ya, kimliği Çorum’a ait lezzet! Haşhaşlı çörek Kökeni Anadolu’ya, kimliği Çorum’a ait lezzet! Haşhaşlı çörek

Arzuya göre 2 tatlı kaşığı tarçın

İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR, İŞTE PÜF NOKTASIYLA HAZIRLANIŞI:

İlk olarak 3 yemek kaşığı tereyağını geniş bir tavaya koyup eritin. Yağ eridikten sonra üzerine 1,5 su bardağı irmiği ve irmik helvasının püf noktası olan 1 yemek kaşığı unu ekleyin.
İrmik ve unu, kısık ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 20 dakika kavurun. Un, irmik helvasının tane tane ve tam kıvamında olmasını sağlayacaktır.
Ayrı bir tencerede şerbet için 1,5 su bardağı sütü, 1,5 su bardağı suyu ve 1,5 su bardağı şekeri karıştırın. Orta ateşte şeker eriyene kadar ısıtın. Kaynamaya başladığı anda ocaktan alın.
İrmik ve unun rengi döndüğünde ve mis gibi kavrulmuş kokusu geldiğinde, hazırladığınız sıcak şerbeti irmiklerin üzerine dikkatlice ve yavaşça dökün. Bu aşamada dikkatli olun, şerbet dökülürken karışım birden köpürüp yükselebilir.
Şerbeti ekler eklemez hızlıca karıştırmaya devam edin. Karışım şerbeti çekip katılaşmaya başlayana kadar, kısık ateşte yaklaşık 8-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin.
Kıvamını alan irmik helvasının altını kapatın ve üzerini temiz bir bez ya da kapakla kapatarak 15 dakika dinlenmeye bırakın. Böylece helva dinlenecek ve lezzetini tam olarak bulacaktır.

İRMİK HELVASI NASIL SERVİS EDİLİR?

Dinlenen irmik helvasını dilerseniz küçük kâselere koyarak, dilerseniz kaşıkla şekillendirerek servis edebilirsiniz. Üzerine damak zevkinize göre tarçın serpebilir, dilerseniz ceviz veya fındık gibi kuruyemişlerle lezzetlendirebilirsiniz.

İşte tam ölçülü, kıvamı yerinde ve lezzetiyle damaklarda iz bırakan irmik helvası hazır! Misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilir, sofralarınızı tatlandırabilirsiniz.

Afiyet olsun…