GEÇMİŞTE ÇORUM’DAN GÖTÜRÜLEN ASKERİ BİRLİĞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ!
Bir şehre sosyo-ekonomik hareketliliği getiren kurumların başında önce üniversite, sonra askeriye gelir. Şükür artık 2006’dan günümüze, yaklaşık 12 bin öğrenciye ulaşan sayısıyla, bizim de bir üniversitemiz var. Fakat 10-15 bin sayısına ulaşacak büyüklükte bir askeri birliğimiz yok. Yerel gündemin son günlerde en çok konuştuğu konulardan birisi, Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın büyükşehirlerdeki askeri birliklerin, gelişmekte olan ve nüfus sorunu yaşayan küçük illere taşınacağına dair açıklaması.
Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz’ın açıklamaları aynen şu şekilde;
“Şunu bilin ki silahlı kuvvetlerin varlığı bir ile canlılık getirir. Ben çok ile gittim ve herkes diyor ki, 'Bize acemi birliği veya usta birliği gönderin' niye? Çünkü, nerede silahlı kuvvetler varsa, orası canlıdır. Malatya'da varsa canlıdır, Konya'da varsa canlıdır. Ancak biz hep şunu söyledik; dedik ki silahlı kuvvetlerin birliklerinin büyük şehirlerde olmaması lazım. Neden? Oranın yeteri kadar nüfusu var. Dengeli bölgeler arasındaki kalkınmayı giderebilmek için farklılığı azaltabilmek için en azından büyük şehirlerde silahlı kuvvetler birliklerimizin olmaması lazım. Bunu nüfusu daha az olan illere taşımamız lazım. Genelkurmay Başkanlığımız bir master plan yapıyor. İnşallah bu çalışmadan sonra biz büyükşehirlerimizin silahlı kuvvetlerini, nüfusu daha az olan illere taşımayı düşünüyoruz. Orada da yine bölgeler arasındaki kalkınmışlığı da azaltabilmek için Batı'dan ziyade Doğu'daki illere de kaydırmayı düşünüyoruz. Şöyle de düşünmek lazım. Çok dışarı gönderdiğinde bunların da çocukları, lojmanları var değil mi? Bunların da şehirle bütünleşmesi var değil mi? Yani 'Dağ başına gitsin ne yaparsa yapsın' diye isteseniz de olmaz. Ama istenmediğinde gidecek mi gider. Ama bunu hiç kimse istemiyor. Aksine herkes gelsin diyor. Dolayısıyla da bizim kullanmadığımız alanları Kars'a verme konusunda bir çalışmamız var, bunu tamamlatacağız." (ensonhaber.com)
Bu birliklerin taşınılması düşünülen iller ise Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Karaman, Karabük, Çankırı, Iğdır, Bitlis, Bingöl, Muş, Sinop, Bartın, Uşak gibi iller. Burada yazmıyor ama son yıllarda yaptığı yatırım ataklarıyla Yozgat’ da adı geçen istekli iller arasında.  Öyle zannediyorum ki talep eden il sayısı önümüzdeki günlerde daha da artacaktır.
‘Peki neden bu kadar isteniyor?’ derseniz şöyle açıklamak isterim. Hatırlarsanız bu yıl yazdığım birkaç yazımda nüfus ve göç meselesine değinmiştim. Nüfusun büyük bölümü büyükşehirlere kaçıyor. Bu kaçış, şehrin sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan zayıf düşmesine neden oluyor. Bu noktada, üniversite öğrencisi ve asker, şehrin, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyini hızlandıracak ve doping etkisi yaratacak iki önemli argümandır.
Şöyle bir düşünsenize; 12 bin öğrencinin yanında, şehre birden bire, sayıları 10 bin ila 15 bin arasında değişen bir acemi birliği geliyor. O vakit şehrin hareketliliğini ve küçük esnafın sevincini hayal bile edemiyorum.
‘Tamam güzel konuşuyorsunuz da, Çorum’a acemi birliği gelir mi?’ derseniz;
Biz yeni bir talepte bulunmuyoruz ki…
Bayram sohbetleri esnasında bazı ağabeylerimden öğrendiğim kadarıyla, bundan yıllar önce Çorum’da bir askeri birlik varmış. Fakat henüz sebebini öğrenemediğim bir nedenle, Bu birlik Çorum’dan alınarak başka bir yere götürülmüş.
Bu anlamda Çorum yeni bir şey istiyormuş gibi algılanmamalıdır. Çorum, geçmişte elinden alınıp taşınan birliğinin yeniden Çorum’a getirilmesini istemektedir.
Haftaya görüşünceye dek hepinize saygılar…