Türkiye’nin köklü enerji şirketlerinden Oskar Holding, 49 yıllık faaliyetinin ardından iflas etti. Sözcü’den Murat Beyaz’ın haberine göre, Ankara Batı 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato talebini reddederek iflas kararı verdi. Böylece holdingin alacaklılara karşı başlattığı yasal koruma süreci sona erdi.
Enerji, inşaat, aydınlatma ve yatırım alanlarında 1976’dan bu yana faaliyet gösteren Oskar Holding, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan finansman maliyetleri nedeniyle borçlarını çevirmekte zorlanıyordu. Şirketin toplam borcunun 2 milyar lirayı aştığı belirtildi.
Stratejik Projelerde Yer Almıştı
Oskar Holding, bugüne kadar Türkiye’nin en önemli altyapı ve enerji projelerinden bazılarına katkı sağlamıştı. Akkuyu Nükleer Santrali ve TEİAŞ’ın enerji iletim hatları gibi stratejik projelerde yüklenici olarak yer alan holding, uzun yıllar boyunca sektörün öncü firmaları arasında gösteriliyordu.
Ancak ekonomik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki oynaklık ve inşaat–enerji maliyetlerindeki artış, şirketin mali dengesini bozdu. Holding, dört bağlı kuruluşuyla birlikte konkordato ilan ederek borçlarını yeniden yapılandırmayı hedeflemişti.
Mahkemeden Konkordato Reddi
Ankara Batı 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda şirketin borçlarını ödeyemeyeceğine hükmetti. Bu karar, konkordato talebinin tamamen reddedilmesi ve iflasın resmen tescili anlamına geliyor.
Mahkeme kararının ardından Oskar Holding’in tüm mal varlığı, alacaklılara ödemelerin yapılabilmesi için tasfiye sürecine girecek. Şirketin faaliyetleri ve devam eden projeleri de tasfiye kapsamında değerlendirilecek.
Ekonomik Krizin Yansıması
Türkiye genelinde son dönemde konkordato başvuruları ve iflas kararları dikkat çekici bir şekilde artıyor. Uzmanlar, Oskar Holding’in iflasının ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve finansmana erişim zorluklarının sektördeki etkisini gösteren çarpıcı bir örnek olduğunu vurguluyor.
Enerji ve inşaat sektöründe uzun yıllar güçlü bir marka olarak bilinen Oskar Holding’in iflası, hem sektör paydaşlarını hem de tedarikçi firmaları yakından ilgilendiriyor. Tasfiye sürecinin önümüzdeki haftalarda nasıl işleyeceği ve alacaklıların ne ölçüde tahsilat yapabileceği merak konusu.



