Kayıtlı ticaret yapan esnafın her geçen gün daha ağır şartlar altında faaliyet göstermeye çalıştığını söyleyen Şimşek, özellikle hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bu tür organizasyonlar nedeniyle ciddi gelir kaybı yaşadığını ifade etti.

“Küçük Esnaf Ayakta Kalma Mücadelesi Veriyor”

Kent merkezinde ve mahallelerde sık sık kurulan giyim fuarları ile sosyete pazarlarının yerel esnafın işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Şimşek, Çorum’da yıllardır vergisini ödeyen, kira ve personel giderlerini karşılayan, istihdam sağlayan işletmelerin bulunduğunu vurguladı.

İtfaiye personeline afet ve arama kurtarma eğitimi verildi
İtfaiye personeline afet ve arama kurtarma eğitimi verildi
İçeriği Görüntüle

Şimşek, “Çorum’da yıllardır vergisini veren, çalışan istihdam eden, kira ödeyen ve devletin tüm yükümlülüklerini yerine getiren esnafımız var. Ancak son yıllarda kontrolsüz şekilde artan sosyete pazarları nedeniyle bu işletmeler ciddi gelir kaybına uğruyor” dedi.

“Esnafın Rekabet Gücü Zayıflıyor”

Hazır giyim sektörünün ekonomik şartlar nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirten Şimşek, artan maliyetler, yüksek kira giderleri, elektrik, su ve personel masraflarının esnaf üzerinde büyük baskı oluşturduğunu kaydetti.

Şimşek, “Elektrik, su, kira, personel giderleri derken esnafımız ayakta kalabilmek için büyük mücadele veriyor. Buna bir de belirli dönemlerde kurulan ve düşük fiyat politikasıyla satış yapan giyim fuarları ve sosyete pazarları eklenince işler daha da zorlaşıyor. Esnafımızın rekabet gücü her geçen gün zayıflıyor” diye konuştu.

“Kayıtlı Ticaret Desteklenmeli”

Ticaretin belirli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade eden Necati Şimşek, yerel yönetimler ve ilgili kurumların bu konuda daha hassas davranması gerektiğini söyledi.

Serbest ticarete karşı olmadıklarını ancak yıllardır şehir ekonomisine katkı sunan esnafın korunması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Kayıtlı ticaret yapan işletmeler desteklenmeli. Küçük esnafın ayakta kalması sadece ticaret açısından değil, şehir ekonomisinin canlılığı açısından da büyük önem taşıyor. Sosyete pazarları ve giyim fuarları şehirde 4-5 gün ticaretini yapıyor, kente hiçbir katma değer sağlamadan vatandaşların parasını alıp gidiyor” ifadelerini kullandı.

“Esnaf Şehrin Bel Kemiğidir”

Küçük işletmelerin kapanmasının yalnızca iş yeri sahiplerini değil, çalışanları, aileleri ve tedarik zincirini de olumsuz etkileyeceğini belirten Şimşek, esnafın şehir ekonomisinin temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Şimşek, “Esnaf şehrin bel kemiğidir. Bir iş yeri kapandığında sadece bir dükkânın ışığı sönmüyor. O iş yerinde çalışan insanların, ailelerin ve tedarik zincirinin de geleceği etkileniyor. Bu nedenle yerel esnafın korunmasına yönelik adımların artırılması gerekiyor” dedi.

Yetkililere Çağrı

Çorum Hazır Elbiseciler Odası Başkanı Necati Şimşek, ilgili kurumlara çağrıda bulunarak giyim fuarları ve sosyete pazarlarının daha sık denetlenmesini istedi.

Bu tür organizasyonlara ruhsat verilmemesi gerektiğini belirten Şimşek, şehir ekonomisinin sürdürülebilirliği ve yerel esnafın geleceği için kayıtlı ticaret yapan işletmelere destek verilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

Kentte faaliyet gösteren çok sayıda hazır giyim esnafının da benzer endişeler taşıdığını ifade eden Şimşek, küçük işletmelerin korunmasının Çorum ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Merve Kayış