1- Önce bırakmaya niyet ederek kesin bir karar veriniz. En yakın sağılk kuruluşuna giderek klinik takviye de alabilirsiniz. Sağlık bakanlığının alo 171 hattı bu iş için kurulmuştur.
2- Gerçekte sigara birden ve aniden bırakılır. Son bir sigara veya kahve içip onunla vedalaşma merasimi ile işi duygusallaştırmayınız. Bize göre ilaca vs ye asla gerek yoktur. Ayağa kalkarak ve paketinizi hızla buruşturup çöpe veya uygun bir yere fırlatarak bu işi bitirin. Hemen peşinden bulunduğunuz yerdeki-varsa –pencereyi açıp çok derin bir nefes alınız. Bunu yeni hayatınızın ilk soluğu olarak kabül ediniz.
3- Bu teşebbüsünüzü çevrenize derhal ilan ediniz.
4- Paket, kibrit, çakmak ve sigara tablası gibi nesneleri derhal bulunduğunuz yerden ebediyyen kaybediniz.
5- Bir kırtasiyeciden burada sigara içilmez veya no smoking yazan levhaları veya tabloları satın alarak hemen her yere asınız.
6- Sigara içilen arkadaş çevresinden ve içilen yerlerden uzak durunuz. Bulunduğunuz yerde çalıştığınız ortamda içen kişiler varsa onları da protesto etmeye derhal başlayabilirsiniz. Artık sizi kimsenin zehirlemeye hakkı olmamalı.
7- Size sigarayı hatırlatacak her şeyi mutlaka hayatınızdan uzaklaştırınız.
8- Size yardımcı olmasını dilediğiniz ve sigarayı bıraktırdığı söylenen hiç bir ilaç iradenizden daha güçlü değildir ve onlar aynı zamanda çok da pahalıdırlar. Bizce kararlılıktan başka hiçbir şeye gerek yoktur.
9- Bir süre -en az onbeş gün- türk kahvesi ve nescafeyi asla içmeyiniz. Çayla yetininiz.
10- Sigara arzusu gelince bir bardak su içiniz. Eğer elleriniz ve ağzınız için meşguliyet arıyorsanız tesbih çekiniz veya sakız çiğneyiniz.
11- Sizi strese sokacak ortamlardan hızla uzaklaşınız.
12- Mutlaka spora başlayınız. Yürüyüşle başlamak, yazın bisikletle devam etmek en iyisidir.
13- Dünyada kalan ortalama ömrünüzü hesaplayıp yeni planlar yapınız.
14- Alkolden de uzak durunuz. Uykunuzu aksatmayınız. Beyniniz ancak uykuda oksijenle beslenmektedir. Yaşantınızı yeniden düzene sokacak prensip kararları alınız.
15- Hava kirliliğinden, kahvelerden, araç egzostlarından uzak durunuz.
16- Vücudunuzu temiz tutunuz. Sık banyo yapıp derinizin gözeneklerini açıktutunuz. Bu oksijen alımını artırır.
17- Artık sağlıklı insanlar kervanındasınız. Vücudunuz kendini hızla temizlemeye ve yenilemeye başlayacaktır. Doğal bitkilerle beslenerek kendinize yeni beslenme ve yaşama rejimleri tatbik ediniz.
18- Yeterli oksijen alamayan ve kuruyan deriniz de yavaş yavaş pörsümekten kurtulacak ve dış görünüşünüz veya çehreniz dahi değişecektir.
19- Bütün hücrelerinize artık taze kan ve oksijen gideceğinden hızla dirileşmeye ve canlanmaya başlayacak. Bu enerjinize kendiniz de hayret edecek ve bir dinamizm içine gireceksiniz.
20- İlkbahar ve sonbaharda kan veriniz. Bu vücudun atamadığı zift ve nikotinin sürekli damarlar içinde dolaşmasını önler ve vücudunuz da yeni ve taze kan yaparak sizi sağlığınıza kavuşturur.
21- Parfüm, aerosol ve gazlı- kokulu maddelerden, tüm kozmetiklerden uzak durunuz.
22- Beslenme alışkanlıklarınızı hızla değişiriniz: rafine yiyeceklerden kaçının. Kara un veya kepekli undan mamül ekmeği tercih ediniz. En ideal ekmek çorum yufkasıdır. Şeker kamışı şekeri gibi az rafine şekerler artık ülkemize de girmeye başlamıştır. Bulabilirseniz onu tercih ediniz. Hatta hiç şeker kullanmayınız. Tuzunuz kaya tuzundan çekilmiş doğal tuz olmalıdır. Bunu da az kullanınız. İçinde gıda boyaları ve kimyasal tatlandırıcılar ile e sıınfı maddeler bulunan hiç bir maddeyi evinize sokmayınız. Mutlaka zeytinyağı kullanınız. Ağır salçalı yemekleri ve kızartmaları terkediniz. Fazla et, konserveler ve aşırı tuz, ağır baharatlar ve bol turşu yemek kalp-damar sağlığınıza ve tansiyon düzeninize zararlıdır. Her hafta bir kere mutlaka balık yiyiniz. İthal balıkları haşlamak ve küçükbalıkları da ızgara yapmak en iyisidir. Ağır kızartmalardan kaçınmak gerektir. Gereksiz yere asla ilaç içmeyiniz. Yaşınız kırkın üzerinde ise günde bir aspirin mutlaka için. Mideniz rahatsızsa bağırsakda çözünenlerini hatta balıkyağı kapsüllerini tercih ediniz. Kış mevsiminde çay demleme alışkanlığınızı ıhlamur, adaçayı, nane gibi şifalı bitkilere dönüştürünüz. Kolalı içecekleri hayatınızdan uzaklaştırıp yerine ayran, hoşaf ve kompostoları yerleştiriniz. Yeşil sebze ve meyve tüketiminizi artırınız. Midede uzun süre kalacak olan bu besinler içinizdeki psikolojik boşluk hissini de iptal edeceklerdir.
23- En yakın zamanda çevrenizdeki yeşilay teşkilatını bulup üye olun ve bir yeşilay gönüllüsü olarak; İçki sigara ve madde bağımlıları ile mücadele eden hayırsever toplum gönüllüleri kervanına katılın.
24- Bütün bunları hayatınıza tatbik ettiğiniz ilk birkaç gün içinde beyninizdeki sigara şalteri kapanmış olacağından artık korkmayınız. İradeli, sağlıklı ve inançlı bir insansanız bir daha başlamanız asla mümkün olmayacaktır.
25- Günde ortalama bir paket sigaradan yılda 350 milyon, onyılda 3,5 milyar kardasınız. Bununla neler yapacağınızı bir hesap ediniz. Fakat esas kazancınız sağlığınız ve çevrenize verdiğiniz zarardan geri dönmüş olmanızdır.
26- Bununla da teselli bulamadınızsa-ülkemizde- hergün sizin gibi sigara içen 17 milyon aktif içicinin net 17 milyon doları yakıp akşama kadar dumanını havaya savurduğunu düşünün.pasif içicilerle beraber 51 milyon insanımızın meydana getirdiği savurganlığın boyutları sizi hiç ürpertmiyor mu? Hele içtiğiniz amerikan sigarası ise yaktığınız her bir sigaranın mermi, bomba, kurşun olarak Filisti’ne, Irak’a, Afganistan’a gittiğini yoksa bilmiyormusunuz?
27- Artık temiz kokan pırıl pırıl ve yepyeni ve sağlıklı bir insansınız. Vücudunuzunun yenileme mekanizmaları tam güç çalışmakta, birikmiş zehirler dışarı atılmakta, akciğer hücreleri yeni bronşlar üretmekte, tıkalı damarlar yeni kılcallarla kalbinizdeki koroner sisteminizi takviye etmekteler. Biyolojik ömrünüz 22 yıl daha uzamıştır. Sizi tebrik eder yeni hayatınızda ve ömrünüzde sağlık ve afiyet, başarı ve mutluluklar dileriz.