Cenaze namazını kılmak Müslümanlara farzı kifayedir.  Cenaze namazını toplumumuz önemser. Önündeki işini gücünü bırakır, tanıdığı kimseye son vazifesini yapmak için hazırlanır.
Cenazede cemaatin çok olmasının günahların affına vesile olduğuna inanılır. Peşinen kimse günahkâr değildir. Ola ki günahı yoksa da, ahrette makamı yükselir. Yakınım vefat ettiğinde cenaze namazına katılan kişilerin çokluğuna sevinmişimdir.
Cenazelere gittiğimde de mevzuu cemaate gelince, çoğu kişiden de namaza katılımın çok olduğu cenaze sahiplerinin yaklaşımları daha farklı oluyor. Ölene sevinilmez. İnsanın teselliye de ihtiyacı var.
Sevdiği insanların cenazede bulunmalarının değerini cenaze sahipleri takdir ederler. Hayattayken iyi konuştuğu, sevdiği kimseler cenaze namazında bulunmaz ise vefat eden kişinin etrafı o kişiye kırılırlar.
Cenazenin olduğunu din görevlilerinin Cuma ve mübarek gün ve geceler dışında sala okumalarıyla anlaşılır. Salayı duyan insanlar pür dikkat dinler. Ölen kişiyle bağının olup olmadığını öğrenmek gayesiyle arabadaysa arabasını durdurur.
İş yapıyorsa işini bırakır, sadece vefat eden kişinin kimliğini öğrenmek için yapar bunları. Bunun yanında daha önem arz eden bir konu daha var.
Cenaze sahiplerinin dışında gelişen durumdur. Bazen benim de başıma geliyor. Böyle giderse her zamanda gelecek gibi.
Salayı dinledik, rahmete gideni öğrendik, cenaze namazının saatini de üstüne basarak sala veren görevli söylüyor. Salada söylenilen saatle, cenaze namazlarının kılınış saatleri çoğu zaman tutmuyor.
Görevli saat 10:00 olarak duyuru yapıyor. Cenaze namazına niyetlenen kişilerde kendilerini saat 10:,00’a ayarlıyor. Namaza gelen kişi cenaze evine geldiğinde, rahmetliyi defnettik, oradan geliyoruz dediklerinde, kişi şaşırıyor.
Haklı olarak salada saat 10:00 dediler. Saat daha 10:00’ a beş var dediğinde, cenaze hazırlandı, namazını kıldık, defnettik, mezarlıkta taziyemizi de sunduk. Toprağı bol olsun.
Bir süre önce uzaktan arkadaşım aradı. Yakını vefat etmişti. Vefatını duydum. Fakat saat kaçta cenaze namazının kılınacağını bilmiyordum. Telefon açan arkadaşa dedim ki, cenaze namazını kaçta kılacaklar?
Saat tam 10:00’da dedi. Kendimi saate göre ayarladım. Söylenilen zamana on dakika var iken, cenazeye yetiştim, şükür diyecektim, diyemedim, çünkü namaza durulmuştu. İlk kez teyemmüm aldım ve cenaze namazını kıldım.
Sala veren kişi iyi hesap etmeli saatinden önce kesinlikle cenaze namazının kılınışına müsaade edilmemelidir. Müslüman’ın Müslüman’a olan beşinci görevine kimse engel olmamalıdır.
Vefat eden kişinin acısını duyan, kendisini sevenlerin son yolculuğunda omzuna alacağı kişinin bundan mahrum bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.
Salada belirtilen zamana riayet edilmelidir. Bunun birçok örnekleri vardır. Saatinden önce kılındığından doğan sızlanmalar çok var.
Örnek olsun diye büyüğümün anlattığını kısaca ibret olması gayesiyle yazıyorum. Doğduğum ilçede ikamet ederken, iş sebebiyle yılın on bir ayında memleketten uzakta yaşar.
Akrabalarından birinin ölümünü haber verirler. Önünde de işinden dolayı ihmal etmemesi gereken küçük iş vardır. Bulunduğu yer ile ilçe arasında ki mesafeyi bildiğinden işi bitirdiğinde yola çıktığında zaman sıkıntısı olmayacaktır.
Eşiyle birlikte cenaze evine gelir. Kimseler yoktur. Yakınlarından bayanlara sorarlar. Mezarlığa götürdüler. Neredeyse şimdi dönerler derler.
Tanıdığı kişinin cenazesine gelen kişinin o kadar yolu tepmesinin mükâfatı bu mu olmalıdır? Sala verenlerin saati takip etmeleri elzemdir. Erken defnedilecekse o saati söyleyin.
Salada söylenilen vakte mutlaka uyulmalıdır.