Mart ayının sonuyla nisan ayının ilk haftası (31 Mart- 6 Nisan tarihleri arasında) “kütüphaneler Haftası “olarak kutlanır. Adet üzere bizde bu konuyu ele almayı düşündük. Ülkenin, şehrin gelişmişliğini belki görsel olarak maddi yapılar anlatır.
Ruh gelişmişliğini, beyin gelişimini şehrin insanlarının kütüphanelere verdikleri değerle ölçülür. Büyüklerimizin sözleri vardır. Bunlardan birisi de” Beden eğitimimi vücudumuz için ne ise, kitaplarda rumuz için o dur.
Bugün televizyonlarda konuşma yapanlar, adam ne kadar kültürlü dediğimiz kişilerin farkı kitap okumalarından ileri gelmektedir. Kütüphaneler kitapların bulunduğu yerdir.  Kitaplarla dost olmamız gerekiyor.
Kütüphane olan ilçelerde başka yerlere okuma salonuna ihtiyaç yoktur. Bazen küçük ilçelere “okuma köşeleri “oluşturduk diye övünüyorlar. Göstermelikten ileri gittiğini düşünmem.
İlçemizin kütüphanesini ziyaret ederim. Üyeliğim sayesinde kitap alır, teslim ederim. Büyüklerimizden istirhamım olsun. Kütüphanemiz 1997 yıllarına bakınca düzen, sistem, kitap adedinde sıkıntı yok.
Kendi tespitimi dile getirmek isterim. Kütüphanelerin okuma salonu müstakil olmalıdır. Kütüphane içerisinde çalışmak, bilgi edinmek, evlere verilmeyen temel eserlerden faydalanmak isteyenler sükûnet içinde çalışmalıdır.
Gürültü oluyor anlamında kullanmıyorum. Kütüphanenin kullanması gereken oda sayısı bence yeterli değil. Kitap teslim edenleler, kitap alanların aynı mekânı kullanmaları uygun görünmüyor.
Çevreden öğrendiğime göre, ilçe kütüphanesi 1 Nisan ile 6 Nisan tarihleri arasında saat 08:00 de açılıp, öğle tatili olmaksızın saat 18:00 e kadar hizmet vereceğini öğrendim. Bu şekilde hizmette emeği geçen kişileri tebrik ediyorum.
Devletimizin klasik memuriyet zihniyetinin dışına çıkmış oluyorlar. Epeydir ilçe kütüphanesine uğramaya zamanım olmadı. Belki kısmet yazı yazmanın sonunda ziyarette bulunurum. Takdir edersiniz ki, saat 8’de kapılarını açıp, saat akşam 6’ya kadar hizmet vermeyi düşünen personel teşekkürü hak ediyor.
Genel olarak şehirlerin görünmeyen hayat damarı kütüphanelerdir. En güzel dostların bizleri beklediği yer kütüphanelerdir. Kitaplar pahalı alamıyorum diyenlere, ilçemizde kütüphane var dememiz gerekmektedir.
Kütüphanelerin hizmeti sınırsız hale geldi ülkemizde. Nasıl ki sağlıkta “misafir” hasta oluyor. Okuyuculukta da “ misafir üyelik var”. Buradan aldığınız kitabı gittiğini şehirde teslim edebiliyorsunuz.
Kütüphanelerin Türkiye ‘yi tek kütüphane sistemi şeklinde program uygulaması, elektronik  çağın ne anlama geldiğini anlatıyor bence.