Esnaf ve sanatkârların 2025 yılını ciddi mali zorluklarla geride bıraktığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2026 yılına girerken esnafın ekonomik gelişmeler ve beklenen düzenlemeler nedeniyle daha umutlu olduğunu söyledi. Palandöken, enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler ve uzun süredir hayata geçirilemeyen bazı yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinin, yeni yıla dair beklentileri güçlendirdiğini ifade etti.

Sosyal güvenlikte 7200 prim günü beklentisi sürüyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın 2026 yılındaki en büyük beklentilerinden birinin sosyal güvenlik alanında verilen sözlerin yerine getirilmesi olduğunu vurguladı. Özellikle norm birliği sağlanması beklenen sektörlerde ve sosyal güvenlik sisteminde önemli sorunların devam ettiğini belirten Palandöken, 7200 prim günü mağduriyetinin hâlâ çözülmediğini dile getirdi.

Palandöken, perakende sektöründe haksız rekabetin önlenmesine yönelik düzenlemelerin de tamamlanamadığını hatırlatarak, esnafın temel beklentilerinin açık olduğunu söyledi. Sosyal güvenlikte 7200 prim gününün 9 bin günle eşitlenmesi ve perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısındaki eksikliklerin giderilmesi, öncelikli talepler arasında yer alıyor.

Perakende Yasası ve zincir market düzenlemesi çağrısı

Yıllardır gündemde olan Perakende Yasası’nın artık ertelenmemesi gerektiğini ifade eden Palandöken, zincir marketlere yönelik geçici de olsa bazı sınırlamaların hayata geçirilmesini istedi. Haftada en az bir gün zincir marketlerin kapatılması ve esnafla doğrudan rekabet eden sigara, ekmek gibi ürün gruplarının satışına ilişkin sınırlamaların, yasal düzenleme çıkana kadar tebliğlerle uygulanabileceğini söyledi.

Bu adımların esnafın ayakta kalabilmesi açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Palandöken, küçük işletmelerin büyük zincirler karşısında korunmasının piyasa dengesi açısından da gerekli olduğuna dikkat çekti.

Kira stopajı ve enerji maliyetleri esnafı zorluyor

Palandöken, kira stopajı uygulamasının hem esnaf hem de kamu maliyesi açısından sorunlu olduğunu belirterek, bu uygulamanın çifte vergi yükü oluşturduğunu söyledi. Gayrimenkul sahibinin kira geliri üzerinden vergi ödediğini, esnafın ise ayrıca yüzde 20 oranında stopajla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Ortalama 20 bin liralık bir kira bedelinde esnafın aylık yaklaşık 4 bin lira ek vergi ödediğini belirten Palandöken, bu yükün yüksek giderlerle birleştiğinde sürdürülemez hale geldiğini ifade etti. Enerji maliyetlerinin de esnaf üzerindeki baskıyı artırdığını söyleyen Palandöken, elektrik ve doğal gazda uygulanan desteklerin kaldırılmasının birçok işletmede faturaların kira bedelini aşmasına yol açtığını dile getirdi.

“Esnafı güçlendirmek ülke ekonomisini güçlendirir”

Esnafın korunmasına yönelik Anayasa’nın 173’üncü maddesi kapsamında sağlanan kredilerin, piyasa faizlerine göre düşük olsa da esnaf için hâlâ yüksek kaldığını belirten Palandöken, bunun nedeninin esnafın yıllardır faizsiz deftere yazma kültürüyle çalışması olduğunu söyledi. Bu durumun, mevcut kredi modelini esnaf açısından pahalı hale getirdiğini ifade etti.

TÜİK açıkladı: Trafikte en çok tercih edilen marka belli oldu
TÜİK açıkladı: Trafikte en çok tercih edilen marka belli oldu
İçeriği Görüntüle

KDV oranlarında da adil ve sürdürülebilir bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, yüzde 1 oranıyla alınan bir ürünün satışta yüzde 10 KDV’ye tabi tutulmasının esnafı mağdur ettiğini belirtti. Girişte ve çıkışta KDV oranlarının eşitlenmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Palandöken, ekonomik istikrarın ve rekabet gücünün korunmasının ancak esnafın güçlenmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

Muhabir: İhlas Haber Ajansı