Kış turizmi denildiğinde 7'den 70'e hemen herkesin aklına önce Uludağ gelir. Sonra ülkemizdeki kış turizmi merkezlerini sırasıyla sayarız. Katalkaya, Ilgaz, Kartepe, Erciyes, Palandöken, Davraz dağı ve diğerlerini sıralar dururuz.
Belki elli yıl ve belki de atmış yıl öncesinde Uludağ ile başlar kış turizmi. Daha sonraları ise Kartalkaya ve Ilgaz derken diğerleri sıraya girmiş ve gelinen noktada ülkemizde kış turizmi bir ihtiyaç ve bir kültür halini almıştır.
Ülkemizde kış turizmi kültürü yerleştikçe de kayak merkezlerinin sayısı günbegün artmaktadır. Netice de ülkemizde kayak turizmi yapılan merkez sayısı gün itibarı ile on beşin üzerindedir.
Peki Çorum kayak turizminin neresinde? Acı ama gerçek ülkemizde kayak merkezlerinin sayısı her geçen yılda artarken henüz Çorum’un gündeminde kayak merkezi konusu yerini almamıştır.
Dilerseniz ülkemizdeki kayak merkezleri ile ilgili biraz ön bilgi sahibi olduktan sonra Çorum’da kayak turizmi konusunu ele alalım.
Malumdur ki; Kayak turizmi için kar gereklidir. Kar için ise yükseklik gereklidir. Ülkemizdeki en önemli kayak merkezi olan Uludağ’ın zirvesi 2540 metre ve Ilgaz 2580 metre Kartalkaya 2220 metre, Erciyes 2150 metre ve Kartepe 1600 metredir.
Tabii ki yüksekliğine göre en geç Kasım ayının sonlarında bu merkezlere kar düşer. Buradan anlaşılıyor ki bir coğrafyada kayak merkezi kurulması için 1600 metre ve daha yüksek bir dağlık alana ihtiyaç var.
Peki Çorum böyle bir coğrafyaya sahip midir? İncelemelerimiz üzerine vardığımız sonuç şudur.
Çorum’un en yüksek noktası Kös Dağı üzerindeki Erenler tepesidir ki, yükseklik 2100 metredir. Osmancık İnegöl dağı yüksekliğinin 1850 metre olduğunu da sözlerimize eklediğimizde geriye 1750 metreden oluşan birkaç nokta daha kalır.
Sözün özü, Çorum’da bir kayak merkezi kurulması için bütün şartlar mevcuttur. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinin batıya geçiş noktasında bulunan Çorum coğrafyasında bir kayak merkezinin kurulması ihtiyaç olmakla birlikte Çorum’un acil gündemine alması gereken önemli bir husustur.
Özellikle ülkemizin doğu batı ekseninde en önemli karayollarından olan D 100 karayoluna komşu olan Kös Dağı’na bir kayak merkezi ihtiyacı karşılayacaktır. Kös dağı kayak merkezi İstanbul’a 520 km Samsun’a 220 km ve Ankara’ya 280 km karayolu mesafesi ile ülkemiz kış turizminde önemli bir ihtiyaca cevap verecektir.
Ayrıca Merzifon havaalanına 120 km, Kastamonu havaalanına 140 km olan mesafe ile birlikte Ilgaz dağları ekseninde yer alan Kös Dağı, Ilgaz kayak merkezine yakınlığı ile de en önemli alternatif kayak merkezi olacaktır.
Bütün bu değerlendirmelerden sonra doğal olarak akla neden olmasın sorusu gelmektedir.
Sonuçta daha çok vakit geçirmeden düğmeye basmak gerekir diye düşünüyorum. Bu bağlamda saygıdeğer milletvekillerimiz Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu’nun liderliğinde Çorum Kös Dağı kayak merkezi 2016 yılında Çorum’un gündeminde yerini aldıktan sonra Türkiye’de de gündem oluşturabilmelidir.
Yaptığım araştırma ve incelemeler neticesinde Çorum’un ivedi olarak bir kayak merkezine ihtiyacı vardır. Çorum’da bir kayak merkezi kurulması için de un, yağ ve şeker vardır. Haydi o zaman helva yapalım. Neden olmasın?