Öncelikle bir süre ayrı kaldığım siz”YaylaHaber”okuyucu ve izleyenlerine sağlıklı ve mutlu günler dilerken, kocaman bir -MERHABA-ile başlayalım yazımıza.

Yazı kaynağıma neden olan ise;”YaylaHaber”de bir hafta başlıkta yer alan “05 Haziran- Dünya Çevre Günü”ile ilgili yayını oldu. Hassasiyetlerinden dolayı başta gazete sahibi Hacı ODABAŞ olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür ederim.

Mıntıka(bölge)temizliği!..

Askerliğini yapanlar başta olmak üzere, eskiden okullarımızda da yaptırılan bu güzel eylemi bilmeyenimiz yoktur.(Biz de bağda torunlarımla beraber yapıyoruz.)

“Temizlik imandan gelir” deriz ama; yerler tükürmek bizde, kağıt-pet şişe-naylon poşet ve sigara izmariti vb. yerlere atmak bizde, özellikle atık pilleri istenilen yerlere atmamak bizde, piknik yerlerini kullanmada hoyrat davranmak bizde, ne bileyim daha bir çok konumda titizlik göstermemek bizde!..

Hep sorarım kendime; evimizde halının üstüne çöp vb. şeyler atacak bir kahraman var mıdır?.. (Ah biz erkekler de birazcık kadınlarımız kadar temiz ve titiz olabilsek.)

İnsan evladı, gezegenin canına okuyor. Temiz su kaynakları hızla azalıyor. Temiz hava solumak için ya dağların tepesine ya da şehirleşmeden nasibini almamış yerlere gitmemiz gerekiyor. Küresel ısınma, sağlıklı gıdaya erişim sorunu yetmezmiş gibi hala savaşıyoruz. Biyolojik, kimyasal silahlarla ölüm kusuyoruz.

Gezegenimizi, yaşamın kutsallığını böylesine hor kullanırken, ”Evren’in başka yerlerinde yaşam şansı olabilir mi” arayışını sürdürebiliyoruz. Çeşitli enerji üretecek santralleri, maden ocakları ve benzerleri ile doğayı katlederek ,acımasızca ağaç keserek neyin peşindeyiz veya peşindeler?

Kestiğimizin on katı, yüz katı, bin katı ağaç dikiyoruz, diyor yetkililer…

Diktikleri Fidan!...

Zannediyoruz ki, üç beş yıl sonra orman olacak… Olmayacak…

Ağaçların büyümesi bir yana, ormanlık alana özgü bitki örtüsünün de oluşması gerekiyor… Ne bileyim karınca, kurbağa, yılan, çıyan, sincap gibi hayvanlar da gerekiyor. Diksinler tabi ki.. Ama bu günden yarına sonuç alınacakmış gibi davranmasınlar.

Siyasete girmeyeceğim ama şunu da anımsatmadan edemeyeceğim.

Bizim siyasetçilerimiz, çok eskilerden beri, “aferin” almaya meraklıdırlar. O yüzden de görünür yerde inşaat yapmayı pek severler. Çorum’umuzdan da bir örnek verirsek; 23 yıl emek verdiğim-ekmek yediğim Çimento Fabrikası da bu amaçla yapılmış, yıllarca bağlarımızı, bahçelerimizi, kentimizi toz-dumana boğmuştur.(Çim Fb.sı ayrı yazı konusu olacak sanırım.)

Bakın!

Şu Corona virus(Covid-19)belası geldi geleli, insanların dışarı daha az çıkması nedeniyle gözle görülür bir hava temizliği olduğu gibi, Medya’da yazılanlardan da öğrendiğimiz sevindirici bir gerçek var.

“Ozon” tabakası deliği kapanmış.

Şunu unutmayalım ki;

Doğa sadece insanların değil, tüm canlılarındır.

İYİ SEYİRLER…