Merhabalar sevgili Osmancık’lılar,

Bugüne kadar hayatını yazmakta geciktiğim sevgili arkadaşım Prof. Dr. Tevfik Ayan’ın çok başarılı hayat öyküsünü kendi ağzından sizlere sunuyorum.

1943 yılında beş çocuklu, memur bir babanın ilk çocuğu olarak Osmancık’da doğdu. İlkokula Osmancık’ta başladı Erdek'te bitirdi. Ortaokula Erdek'te başladı, Çorum- Sungurlu'da bitirdi. 1958’de Ankara’da, parasız yatılı Tapu Kadastro Meslek Lisesi'ne girdi. Okurken Osmancık Tapulama Dairesi’nde çalıştı. 1961’de Liseyi bitirdikten sonra Erzincan'da bir yıl Kadastro Fen Memuru olarak çalıştı.

1962’de Yıldız Teknik Üniversitesi Kadastro Müh. Bölümü’nde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) den burslu olarak öğrenime başladı. 1966 da birincilikle mezun olarak, Söke Kadastro Müdürlüğü’nde Kontrol Mühendisi görevini üstlendi. Aynı yıl içinde Ekim 1966 da yine YTÜ de ve yine burslu olarak ihtisas öğrenimine başladı. Buradan 1967 yılında mezun olduktan sonra da Karadeniz Ereğlisi'ne Y. Mühendis olarak atandı. Buradaki görevi de 9 ay sürdü. 1968 de 24 ay süren askerliğinde İstanbul, Deniz Kuvvetleri Seyir ve Hidrografi Dairesi’nde deniz haritaları üretiminde görevler aldı. 1970 de TKGM de Ankara Merkezde Fotogrametri dairesinde görevlendirildi. Yedi ay sonra, Ankara'dan ayrıldı ve mecburi hizmetini Yıldız Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro Mühendislik Bölümünde yaptı.

(En baştaki bayan eşi öğretmen Ayşe Ayandır. Tevfik’e 6 Kasım 2021’de mesleğine katkıları nedeniyle Ankara’da BB. Bşk. Mansur Yavaş TMMOB-HKMO onur ödülünü vermişti.)

Bir yıl sonra, 1971 de YTÜ’den ayrılarak doktora yapmak üzere yine devlet bursuyla, Almanya'nın Karlsruhe kentine gitti. Üniversite seçiminde Prof. Macit Erbudak hocanın öneri ve destekleri oldu. “Türkiye alanında “Astro-Jeodezik Geoid Hesabı” adlı doktora çalışması Ekim 1976’ya kadar sürdü.

1972 yılında Öğretmen Ayşe Selma Çatal ile evlendi. Şubat 1976 da kızı Pınar doğdu. Aynı yılın sonunda Türkiye’ye dönerek İTÜ İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nde Dr. Asistan olarak göreve başladı. Burada Prof. Dr. Ahmet Aksoy ile Aralık 2020 ye kadar çalıştı.

1980 de İTÜ’ den izinli olarak, iki yıl için araştırmalar yapmak üzere yeniden Karlsruhe’ye gitti. “Jeodezik Ağların Optimizasyonu” adlı doçentlik tezini Karlsruhe’de hazırlayarak İTÜ İnşaat Fakültesine sundu.

1981 de Doçent unvanını aldı. Bu arada ikinci Kızı Pelin Doğdu.

1982’de İTÜ’deki görevine geri döndü. Burada 1988 yılında Profesörlüğe yükseltildi. İTÜ İnşaat Fakültesi, Geomatik (o zaman Jeodezi ve Fotogrametri) Müh. Bölümü’ndeki görevi süresinde çok sayıda değişik lisans ve yüksek lisans dersleri verdi.14 Yüksek Lisans, 8 doktora tezi yönetti. Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Çok sayıda uzun süreli projede katılımcı ve yürütücü olarak görev aldı.

2010 yılında yaklaşık 44 yıllık hizmet süresi ile emekli oldu.

Türkçe ve yabancı dillerde yayınlamış yaklaşık 160 yayını bulunmaktadır. Ortaokul sonrası yurt içi ve yurt dışı öğrenimleri için aldığı devlet burslarına karşılık, tamamı hizmet ile ödenmiş toplam 27 yıl mecburi hizmet üstlendi.

TMMOB HKMO, Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA), Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK), Harita Kadastro Tapu Müzesi Derneği (HKTMD) üyesidir. 1971’de HKMO Genel Merkez Yön. Kur. üyeliği, 1980’li yıllarda HKMO İstanbul Şube Yön. Kur. Üyeliği, 1987 – 1989 yıllarında HKMO İstanbul Şube Başkanlığı görevlerini üstlendi. ÇEKVA, TUJK ve HKTMD’de uzun yıllar Yön. Kur. üyelikleri ve TUJK Üniversite Temsilciliği yaptı. TUJK Hizmet ödülü sahibi ve HKMO Onur üyeliği olan Prof. Dr. Tevfik Ayan evli olup iki akademisyen kızı ve üç torunu vardır.

Yıllardır İstanbul’da yaptığım Osmancık’lılar toplantılarına eşi öğretmen Ayşe Çatal Ayan ile katılan sevgili hocamız Tevfik Ayan’ı hepimiz çok sever ve sayarız. Yıllardır  İstanbul Kadıköy Moda’da oturan Tevfik hocam geçen sene Moda’daki evini satarak bizim Göztepe mahallesinde yeni yapılan bir apartmanda çok güzel bir daire almış ve Göztepe’ye taşınmış. Geçen hafta yeni evinde Ayşe hanım ve Tevfik hocama hoş geldin ziyareti yaptım. Çok sevdiğim ve takdir ettiğim Tevfik Ayan hocam için yazdığım bir dörtlüğü sizlerle paylaşarak veda ediyorum.

Tevfik Ayan ariftir, bilgedir, güzel bir insandır,

Osmancık’ta yetişen bilim adamıdır, uzmandır,

Küreyi arzı arşınlayıp haritalara sığdıran,

Mütevazı bir dehadır, herkes ona hayrandır...(Mehmet Özata)

                                                                                  13 Ocak 2023 / Mehmet Özata