İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, 5 aylık sürecin ardından tıkanma noktasına geldi. Yaklaşık 23 bin belediye işçisi, taleplerinin karşılanmaması halinde 28 Mayıs gecesi itibarıyla greve çıkacaklarını duyurdu.
Grev kararı neden alındı?
Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, 150 gündür süren müzakerelerin sonuçsuz kaldığını ve belediye yönetiminin kamuoyuna yanlış bilgilendirme yaptığını savundu.
Topal, şu ifadeleri kullandı:
“Haksız bir talepte bulunmadık. Ancak belediye, emekçileri halkla karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Yarın gece yarısından itibaren 23 bin işçi greve çıkacak. Belediyenin bu rahat tavrının nedenini merak ediyoruz.”
“Sefalet ücretini kabul etmiyoruz”
Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül ise, 2025-2026 yıllarını kapsayan sözleşme sürecinin belediye tarafından tıkanmaya çalışıldığını belirtti.
“Belediye yönetimi bizleri kaymakam ya da vali maaşlarıyla kıyaslıyor, halkın gözünde farklı bir algı yaratıyor. Oysa biz hakkımız olanı istiyoruz. Çarşamba gecesine kadar bir anlaşma sağlanmazsa, perşembe sabahı ulaşım dahil tüm hizmetlerde greve başlayacağız.”
Hangi hizmetler etkilenecek?
Grev, İzmir genelinde belediye bünyesindeki ulaşım, temizlik, park-bahçe, mezarlık, fen işleri ve destek hizmetleri gibi birçok alanda iş bırakma anlamına geliyor. Özellikle şehir içi ulaşımda ciddi aksaklıklar yaşanabileceği belirtiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama gelir mi?
Belediye yönetimi henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak sendika temsilcileri, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini savunarak, belediyeyi açık ve şeffaf görüşmeye çağırıyor.




