TÜKODER’den TETT reyonlarına sert tepki: “Yoksulluğu normalleştiriyor”
TÜKODER’den TETT reyonlarına sert tepki: “Yoksulluğu normalleştiriyor”
İçeriği Görüntüle

Mülk sahipleri ve kiraya verenler için vergi sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerçek kişilerin sahip olduğu konut ve iş yerlerinden elde ettikleri gelirlere ilişkin beyan usulünden muafiyet sınırlarına, emlak vergisi artış oranlarından kredi faizi indirimlerine kadar pek çok kritik başlık yeniden belirlendi. Özellikle konut kredisi kullanan ev sahiplerini üzecek bir "faiz indirimi" kısıtlaması dikkat çekiyor.

KİRA İSTİSNASI 47 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Konut kira gelirlerinde vergi ödenmemesi için belirlenen yıllık istisna tutarı, 2025 yılı için güncellendi. Geçtiğimiz yıl (2024) 33 bin lira olarak uygulanan bu sınır, 2025 yılı için 47 bin lira olarak belirlendi. Bu tutarın altında kira geliri elde eden vatandaşlar beyanname vermek zorunda kalmayacak. Ancak istisnadan faydalanabilmek için bazı özel şartlar aranıyor:

Konut-1

Ticari ve Zirai Faaliyet: Kişinin ticari, zirai veya mesleki kazancı nedeniyle mükellefiyetinin bulunmaması gerekiyor.

Gelir Sınırı: Diğer gelirlerin toplamının 2024 yılı için 870 bin lirayı, 2025 yılı için ise 1 milyon 200 bin lirayı aşmaması şartı aranıyor.

Zamanında Beyan: İstisnadan yararlanmak için beyannamenin yasal süresi içinde verilmesi zorunlu.

EV SAHİPLERİNE KREDİ FAİZİ ŞOKU

Yeni düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri, konut kira gelirlerinden faiz giderlerinin düşülmesine son verilmesi oldu. Önceki sistemde, krediyle ev alan bir vatandaş, kiraya verdiği bu evin vergisini hesaplarken ödediği kredi faizini gider olarak gösterip vergiden düşebiliyordu.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, bu imkan artık sadece iş yerleri için geçerli olacak. Konut sahipleri, ödedikleri kredi faizlerini kira gelirinden indiremeyecek; bu da ödenecek net vergi tutarının artması anlamına geliyor.

EMLAK VERGİSİNDE "TAVAN" FRENİ VE YENİ DÖNEM

Konut 6

Özellikle bazı bölgelerde yüzde binlere varan rayiç bedel artış iddialarının ardından, hükümet emlak vergisi artışlarına yasal bir sınır getirdi. 7566 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeye göre:

2026 Yılı Sınırı: Emlak vergisine esas rayiç bedel artışı, 2025 vergi değerinin en fazla iki katı olabilecek. Örneğin 2025'te bin lira olan vergi, 2026'da en fazla 3 bin lira seviyesine çıkabilecek.

2027-2029 Periyodu: Sonraki yıllarda artışlar yeniden değerleme oranının tamamı kullanılarak yapılacak. Eski sistemde bu artış, yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden hesaplanıyordu.

KİRA İSTİSNASI TARTIŞMALARI SONA ERDİ

Meclis gündeminde uzun süre tartışılan ve kira istisnasının tamamen kaldırılarak sadece emeklilere uygulanması yönündeki öneri, yasalaşma sürecinde metinden çıkarıldı. Böylece mevcut sistemdeki "istisna" uygulaması, belirlenen yeni tutarlar üzerinden tüm vatandaşlar için geçerliliğini korumuş oldu.

Önemli Not: Kira geliri mükellefi sadece mal sahibi değil; mülkün hissedarı, intifa hakkı sahibi veya kiraladığı malı başkasına kiraya veren (alt kiralama yapan) kiracılar da olabilmektedir.

Muhabir: Haber Merkezi