Ramazan’ın bereketini ve paylaşmanın güzelliğini hissettiğimiz ramazanın ilk haftasını geride bırakmış olacağız. Bugün iftar soframızda klasik ve doyurucu lezzetlerle buluşuyoruz.
İşte 7. gün için özel olarak hazırladığımız nefis menü:
YALANCI TARHANA ÇORBASI:
İçerisindeki yoğurt, salça ve sebzeler ile harmanlanan tarifi klasik tarhana çorbası tadında ama yapımı çok daha kolay olan çorba kurtarıcınız olabilir.
TARİFİ:
Malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
Tuz, kekik, nane
4-5 su bardağı
NASIL YAPILIR?
Tereyağı tencereye koyun, eritip içine unu ilave edin.
Kokusu çıkana kadar yaklaşık 2-3 dakika kavurun.
Bir taraftan ayrı bir kapta salçaları bir miktar su ile eritip una ilave edin.
Biraz karıştırdıktan sonra 4-5 su bardağı kadar soğuk su ilave edin (yoğun kıvamlı çorba sevenler daha az su kullanabilir).
Devamlı karıştırarak unun ve salçanın suda açılmasını sağlayın.
Bir taraftan yoğurdu bir miktar su ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Su kaynadıktan sonra yoğurdu yavaşça karıştıra karıştıra ilave edin (yoğurdu ılındırmadan soğuk olarak ilave ediyoruz ki kesilip tarhana gibi ekşilik versin).
En son tuz, kekik ve nanesini de katın ve çorbanız hazır.
YAĞLAMA:
Kayseri mutfağının en özel lezzetlerinden yağlama da ramazan sofralarına çok yakışıyor.
Yağlama Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
4 su bardağı un
1,5 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya
1,5 su bardağı ılık su
Kıymalı Harcı İçin:
4 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet
orta boy soğan (minik doğranmış)
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası
2,5 su bardağı domates püresi (veya rendelenmiş domates)
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 su bardağı Su
Üzeri İçin:
1 su bardağı yoğurt (arzuya göre)
1 avuç maydanoz
NASIL YAPILIR?
Bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın. Su, maya, şeker ve tuzu ilave ederek orta kısmını karıştırın. Ardından hamuru pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun. Gerekirse un veya su ilavesi yaparak hamuru dengeleyin.
Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan eşit küçük bezeler hazırlayın. (yaklaşık 10-12 adet)
Hazırladığınız bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın ve ısıtılmış düz bir tavada arkalı önlü pişirin.
Kıymalı harcı için; sos tavasına yağları alın ve kızdırın. Ardından kıymayı ekleyip kavurun.
Soğanları da ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Üzerine salçayı ve domates püresini ekleyip 1-2 dakika kavurun. Ardından tuz, karabiber ve suyunu da ekleyip orta ateşte, kaynayıp yağı üzerine çıkana kadar pişirin.
Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka, ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde yağlamayı dörde bölün ve maydanoz serpiştirip, arzuya göre üzerine yoğurt ekleyip servis edin. Afiyet olsun!
BOSTANA
Kayseri yağlamasını sofrada yalnız bırakmak olmazdı. Biz de mutfak tarihinin en güzel detaylarından biriyle destekledik onu.
MALZEMELER
5 adet domates(çekirdekleri çıkarılmış, küçük doğranmış)
4 adet yeşil biber (ince kıyılmış)
3 adet kapya biber (ince kıyılmış)
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
1/2 demet semizotu (ince kıyılmış)
4 dal taze soğan (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay bardağı Nar Ekşisi
NASIL YAPILIR
Yeşil soğan, biber ve domatesleri ince ince kıyın. Maydanoz, semizotu ve taze nanelerle birlikte bir kapta birleştirin. Üzerine tuz ve nar ekşisini ekleyip sularını bırakana kadar karıştırın ve servis edin. Bostana saltası hazır.
MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ
Alışılmışın dışında nefis lezzetiyle farklı bir güllaç tarifi karşınızda. Bu kez güllaç muhallebiyle bir arada sofranızı süsleyecek.
MALZEMELER
1litre süt
1,5 yemek kaşığı (tepeleme) un
1,5 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
2 çay kaşığı vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 paket güllaç yaprağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
GÜLLAÇ ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
1,5 yemek kaşığı gül suyu
ÜZERİ İÇİN:
2 yemek kaşığı nar tanesi
3-4 adet çilek (ikiye bölünmüş)
NASIL YAPILIR?
Muhallebi için; tencereye tereyağını alıp eritin ve unla beraber 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine sütün yarısını yavaş yavaş ekleyip çırpıcı yardımıyla unu yedirin. Kalan süte pirinç unu, nişasta ve vanilini ekleyip karıştırın ve tencereye ekleyin. Toz şekeri de ekledikten sonra koyulaşana kadar, ara ara karıştırarak pişirin. Muhallebi koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında soğutun.
Güllacın şerbeti için; süt, şeker ve vanilini ocakta bir taşım kaynatın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
Güllaç yapraklarının 1 adedini üzeri için ayırın ve kalan yaprakların parlak kısmı üste gelecek şekilde, tatlıyı hazırlayacağınız kalıba dizin. Dizerken her bir katına 1 kepçe şerbet dökün. Güllaç yaprakları sütü çektikten sonra üzerine 1 kat ceviz içi serpiştirin. Soğumuş olan muhallebiyi de üzerine yayıp buzdolabında 2 saat bekletin. Kalan güllaç yapraklarını muhallebi soğuduktan sonra parçalı olarak üzerine yerleştirin.
Ceviz, nar taneleri ve çilekle süsleyip servis edin. Afiyet olsun!