Geçtiğimiz Pazartesi sabahı bir yolculuk dönüşünde Osmancık’a gitmek için araç bekliyorum. Terminal içerisindeki tuvaletlerden birisine ellerimi ve yüzümü yıkamak için girdim.
Bu sırada bir babanın beş yaşlarındaki çocuğu tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra tuvaleti temizleme çabası içerisinde olduğunu fark ettim.
Tuvaleti temizlemek için fırça vb. temizlik malzemesi telaşında olan vatandaşa sonuçta çocuk bu; bırakın görevli temizler telkininde bulundum. Çevrede tuvaleti temizlemek için herhangi araç, malzeme bulamayan baba çaresiz çocuğun elinden tutarak kapıdan dışarı çıktı. Çıkışta tuvalet görevlisine tuvaleti temizlemesini rica etti.
Bunun üzerine tuvalet görevlisi hiddetle yerinden fırlayarak “Senin b…nu ben mi temizleyeceğim ula diye bağırdı.” Genç adam sıkılarak alttan almaya ve temizleyememenin gerekçesini anlatmaya çalıştıysa da başarılı olamadı.
Tuvalet bekçisi argo ve ağır sözler sarf ederek bu beyefendinin yakasına yapıştı. Sabahın saat yedisi terminalin orta yeri bir hengame bir gürültü. Çevredeki esnaflar yetişti. Adamı tuvaletçinin elinden zor kurtardık. Çocuk ağlamaya dışarıda bekleyen annesi olup biteni anlamaya çalıştı.
Terminal esnafı beyefendi biz özür dileriz, bunun birkaç defa böyle yanlışları oldu. Biz de rahatsızız diyerek adamı teselli etmeye çalıştılar.
Ortalık birazcık olsun yatıştıktan sonra bu vatandaşla kısa bir süre sohbet edip orada bulunma gerekçesini öğrendim. Aslen Eskişehir’li olduklarını ve hafta sonunu Çorum’da ikamet eden akrabalarının yanında geçirdiklerini, Pazar akşamı Ankara’ya dönemedikleri için Pazartesi öğleden önce işine yetişmek durumunda olduğunu söyledi.
Anlaşılan odur ki bu aile hafta sonunu Çorum’da geçirmiş ve Çorum’un konuğu olmuştu. Ve biz bir konuğu Çorum terminalinden işte böyle uğurladık.
Tabii ki olaya muhatap olanın konuk olup olmaması bakış açımızı değiştirmez. Çorum terminalinde çirkin bir olay yaşanmış ve insanların onuru ile oynanmıştır. Görevi tuvaleti bekleyip, alınan ücret karşılığında da orada temiz ve sağlıklı bir hizmet sunmak olan bir adam olmadık işler yapmış ve ortalığı velveleye vererek insanlık dışı bir işlem sonunda insanların onuru ile oynayarak,kaba kuvvete başvurmuş ve üstelik çevreyi de rahatsız etmiştir.
Mağdur olan vatandaş olay saatinde önce zabıtayı aramış ve ulaşamadıktan sonra çaresiz kötü izlenimlerle Çorum’dan ayrılmak zorunda kalmıştır.
Bu vahim olay “Çorum Terminalinde Neler Oluyor” sorusunu akıllara getirmektedir. Çorum’un giriş kapısı bir başka deyişle vitrini olan Çorum terminalindeki bu vb. olaylara derhal el konulmalı, orada istihdam edilecek personelin öncelikle ruh sağlığı başta olmak üzere, sağlık kontrolü, sabıka kaydı, giyimi, kuşamı, konuşma tarzı, eğitimi vb. bütün hali gözden geçirilmelidir.
Çorum terminalinde çalışan her bir kişinin Çorum’a karşı bir sorumluğu vardır. Burada çalışanların nerede nasıl bir görev aldığını belirten yaka kartı uygulamasının ve hatta bazı önemli görevlerde tek tip kıyafet uygulamasının zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.
Zabıta terminale mutlaka hakim olmalı ve gerekirse görevli zabıta sayısı artırılmalıdır.
Belediye başkanı sayın Muzaffer Külcü ile milletvekilliği döneminde birkaç dost meclisinde bir araya geldim. Belediye başkanı olduktan sonra ise bir araya gelmek nasip olmadı. Ancak kendisini basından takip ediyorum. Çorum’da devrim sayılacak projelere imza atan, çalışkan, kararlı ve azimli bir yapıda olduğunu görüyorum. İşte bu özellikleri vesilesi ile sayın başkan hiç şüphesiz ki çalışmaları sonucunda adı gibi Muzaffer olacaktır.
Yaptığım araştırmalar sonunda Çorum terminalinin başkan yardımcısı sayın Turhan Candan’a bağlı bir birim olduğunu öğrendim. Edebiyatçı kimliği ile ön plana çıkan ve Çorum’a “Dil Edebiyat Derneği” gibi sivil bir örgütlenmeyi armağan eden sayın Candan’ı da candan takip etmeye çalışıyorum.
Yukarıda bahsedilen olay lokal bir olay olarak değerlendirilmemeli, derhal el konulmalıdır. Çorum’a imaj kazandırma çabası içerinde olan iki değerli ve güzel insan Çorum’un imajını zedeleyen bu olayı derhal değerlendirmeye almalı, oradaki tuvalet görevlisinin ne derece sorunlu, zavallı, kaba ve perişan halini mutlaka görmelidir. İşletmeci başta olmak üzere, zabıta görevlisi ve terminal müdürlüğü derhal Çorum terminali görevlilerini bir süzgeçten geçirmeli, kılık kıyafet ve davranış testleri uygulamasına geçilmelidir.         
Çünkü başarı hepimizin ve Çorum bizimdir.