Alparslan Bayraktar, yeni yıla girerken elektrik ve doğal gaz fiyatlarına ilişkin merak edilen soruya açıklık getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini yürüten Bayraktar, ocak ayında elektrik ve doğal gazda herhangi bir fiyat artışı planlamadıklarını, ancak yıl içinde enflasyon hedeflerine bağlı olarak düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.

İstanbul’da ekonomi basınıyla bir araya gelen Bayraktar, 2026’ya yönelik enerji politikalarından nükleer yatırımlara, yenilenebilir enerji projelerinden madencilik stratejilerine kadar birçok başlıkta kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Elektrik ve doğal gazda destekler sürecek

Bayraktar, 2025 yılında elektrik ve doğal gaz faturaları için toplam 650 milyar liralık devlet desteği sağlandığını açıkladı. 2026 yılı için ise bu desteğin elektrikte 282 milyar lira, doğal gazda ise 91 milyar lira seviyesinde öngörüldüğünü ifade etti.

Elektrikte uygulanan “son kaynak tüketici tarifesi”nin doğal gazda da hayata geçirileceğini belirten Bayraktar, belirli bir tüketim miktarının üzerindeki abonelerin destekten yararlanamayacağını söyledi. İl bazında farklı limitler uygulanacağını kaydeden Bayraktar, bu uygulamanın kış aylarında başlamaması için çalıştıklarını vurguladı.

Kış saati uygulaması devam edecek

Kış saati uygulamasının süreceğini açıklayan Bayraktar, uygulamanın başladığı tarihten bu yana 113 milyar kilovatsaatlik enerji tasarrufu sağlandığını belirtti. Bu tasarrufun ekonomik karşılığının ise yaklaşık 27 milyar lira olduğunu söyledi.

Bayraktar, uygulamanın hem enerji verimliliği hem de arz güvenliği açısından önemli sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

19 Mayıs 2026 altın fiyatları: Gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını ne kadar?
19 Mayıs 2026 altın fiyatları: Gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını ne kadar?
İçeriği Görüntüle

Akkuyu’da hedef 2026’da ilk enerji

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 2026 yılında ilk elektrik üretiminin gerçekleştirilmesini hedeflediklerini açıkladı. Bu hedef doğrultusunda yoğun bir çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Rusya tarafından Akkuyu için sağlanan 9 milyar dolarlık finansmanın 4-5 milyar dolarlık bölümünün 2026’da Türkiye’de kullanılacağını belirten Bayraktar, bu kaynağın doğrudan dış yatırım girişi olarak değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca küçük modüler nükleer reaktörler için 2026’da TBMM’ye kanun teklifi sunulmasının planlandığını ifade etti.

Yeni nükleer ve yenilenebilir yatırımlar gündemde

Bayraktar, Sinop ve Trakya’da kurulması planlanan yeni nükleer santraller için uluslararası görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Sinop için Türkiye-Kore-Amerika ortaklığı üzerinde durulduğunu, Çin ve Rusya ile de temasların devam ettiğini aktardı. 2026 yılında bu müzakerelerin imzaya dönüşmesinin hedeflendiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji tarafında ise Suudi Arabistan merkezli ACWA Power ile yaklaşık 5 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı için ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Bu yatırımın ilk 2 milyar dolarlık kısmının 2026’nın ilk çeyreğinde imzalanmasının beklendiğini ifade eden Bayraktar, projelerin Sivas ve Taşeli bölgelerinde toplam 2 bin megavat kapasiteyle hayata geçirileceğini belirtti.

Kaya petrolü, gaz ve madencilikte yeni hedefler

Bayraktar, Diyarbakır’daki kaya petrolü çalışmalarından umutlu olduklarını ve orta vadede 250 bin varillik üretim kapasitesine ulaşılabileceğini söyledi. Trakya’da ise kaya gazı üretimi üzerine yoğunlaşılacağını aktardı.

Madencilik alanında da 2026’da kritik mineraller için ilk tesisin kurulacağını açıklayan Bayraktar, Eti Maden’in yalnızca bor değil, altın ve bakır gibi alanlarda da yurt içi ve yurt dışında güçlü bir oyuncu haline getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca 2026’da yüzer GES projelerinde toplam 3 bin megavatlık kapasiteye ulaşılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Haber Merkezi