Malatya'dan gelen bu efsanevi içli köfte tarifiyle, evde kolaylıkla yöresel lezzetler yaratabilirsiniz. Misafirlerinizi şaşırtacak bu tarif, herkesin favorisi olmaya aday.
Ev yapımı içli köfte deneyimini Malatya usulüyle taçlandırmaya ne dersiniz? Lezzetli ve doyurucu bu tarif, mutfak becerilerinizi bir üst seviyeye taşıyacak.
Yöresel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan Malatya usulü içli köfte, herkes tarafından sevilen ve merak edilen tariflerden biri. Bu tarifle, içli köfte yapmanın püf noktalarını keşfedin.
Malatya Usulü İçli Köfte Tarifi
Malzemeler
Hamuru için
Bir- bir buçuk kilo ince köftelik bulgur (kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz)
Su bardağının yarısı kadar irmik
Su bardağının yarısı kadar un
1 adet orta boy yumurta
Bir tatlı kaşığı kadar tuz
Bir tatlı kaşığı kadar karabiber
Bir tatlı kaşığı kadar toz kırmızı biber
Yarım çay kaşığı kimyon
3,5 su bardağı sıcağa yakın su (ıslatmak için)
İç harcı için:
500 gram kıyma
4 orta adet soğan
1 su bardağı haşlanmış siyah mercimek(damak tadınıza uymuyorsa eklemeyebilirsiniz)
2 çay bardağı ceviz ( isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Yemek kaşığının yarısı domates salçası
Yemek kaşığının yarısı kadar biber salçası
Yarım demet maydanoz( isteğe göre çoğaltabilirsiniz)
Haşlamak için
Su
Tuz
Tatlı kaşığı yarısı kadar sıvı yağ
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için
Tereyağı
Bir çay kaşığı kadar kırmızı toz biber
2 çay kaşığı pul biber
Malatya Usulü İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak iç harcını hazırlayacağız. Kıymayla soğanı ayrı tavada pişirin. Ardından tereyağı ekleyip, birlikte biraz daha pişirelim.
Sonrasında salça, tuz ve baharatları (damak tadınıza göre baharatları ekleyip çıkartabilirsiniz) ekleyip harmanlayıp, önceden ayrı bir tencerede haşlamış olduğumuz mercimeği, kırdığınız ceviz ve küçük doğranmış maydanozu ilave edip harmanlayıp, soğuma aşamasına bırakıyoruz.
Hamuru için
Büyük ve geniş bir kaba ince bulguru ve irmiği ekleyip, harmanlayıp sıcağa yakın suyu ıslatacak kadar ekleyip bir süre şişmesini bekleyin.
10-15 dk içinde şişmiş olacak, şişen bulgurun içine salça, un, yumurta, tuz ve baharatları ekleyip iyice harmanlayıp yoğuralım. Yoğururken arada bir elimize ılık suyu alıp ıslatalım. Macun halini alana kadar yoğuralım.
Daha sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde ya da göz zevkinize göre biraz daha küçük parçalar alıp işaret parmağımızla, ilk kez yapıyorsanız zorlanabilirsiniz bunun için işaret ve yanındaki parmağınızı kullanabilirsiniz. İçini oyarak şekillendirelim. Dış duvarını olabildiğince ince tutalım.
Şekillendirdiğimiz köftelerin içine hazırladığımız kıymalı harçtan tatlı kaşığı kadar dolduralım ve hamurumuzu kapatıp yumurta şekli verelim.
Yaptığımız köfteleri geniş ve derin bir tencerede su, tuz, sıvı yağ ve birkaç damla limon suyu ilave edip ocakta kaynatalım.
Kaynayan suya köfteleri tek tek içine ekleyip, 10-15 dk haşlayalım.
Haşlanan köfteleri kaynar kaynar dikkatlice kepçe yardımıyla çıkarıp servis tabağına alalım.
Küçük bir tavada erittiğimiz tereyağına pul biber ve toz kırmızı biber ekleyip, köftelerin üzerine döküp sıcak sıcak servis ediyoruz.
Malatya usulü içli köfte, Anadolu mutfak kültürünün en özel lezzetlerinden biri olarak sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Bu tarif ile içli köfte yapmanın keyfini çıkarırken, yöresel tatların da tadını çıkarabilirsiniz. Lezzetli, doyurucu ve göze hitap eden bu köfteler, özel günlerinizde ve günlük sofralarınızda yerini alacak. Deneyin ve bu eşsiz lezzeti sevdiklerinizle paylaşın! Afiyet olsun.