Kanatlarını Yukarı Doğru Çırparak Enerji Tasarrufu Sağlayan Yarasalar
Yarasalar 10-30 gram (yaklaşık 1-2 tane kesme şeker) ağırlığında ve iki kanat ucu arası mesafesi 25-30 cm (yaklaşık bir insan eli) uzunluğunda olan çok küçük boyutlara sahip canlılardır. Boyutlarına, akıl ve şuur sahibi olmamalarına rağmen, bu canlıların uçuşlarındaki sistemler, mühendislerin henüz elde edemedikleri derecede mükemmeldir. Yarasaların kompleks uçuşları onlara Allah’ın bahşettiği bazı özel sistemler vesilesi ile gerçekleşir.
Brown Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalara göre, yarasalar enerjilerinden tasarruf etmek için özel olarak yaratılmış kanatlarını yukarı doğru katlar ve esnek kanatlarının avantajını kullanırlar.
Araştırmacılar değişik boyutlardaki yarasalar arasında kanat hareketlerinin nasıl değiştiğini incelemişler ve saniyede 1000 kare çekebilen bir fotoğraf makinesi ile 27 yarasanın bir uçuş koridorunda veya rüzgar tünelinde yaptıkları hareketleri görüntüleyen beş ayrı deney gerçekleştirmişlerdir. Deneyde elde edilen veriler bilgisayar modeline aktarılmış ve yarasanın kanat çırpma hareketinin tam tersi modellenerek karşılaştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar yarasanın içe ve yukarı doğru kanat çırpma sırasında çok yüksek miktarda enerji tasarrufu sağladığını ortaya koymuştur.
Eğer yarasalar kanatlarını içe ve yukarı doğru katlayarak çırpmasalardı ve kanatları dışa doğru gerilmiş olsaydı çok yüksek oranda bir enerji harcarlardı. Ancak Allah’ın ilhamıyla yarasalar kanatlarını içe katlayarak ve geriye doğru, dışa açarak enerjilerinin %44’ünü kullanmakta ve toplamda tüm enerjilerinin %65’ini uçmaya harcamaktadırlar.
Bilim adamları yarasaların kanatlarını yukarı doğru çırparak hava direncini azalttığını önceki araştırmalarında tespit etmişlerdi. Bu yeni bulgular kanat çırpma hareketinin aerodinamik uçuş için çok önemli olduğunu ve enerji tasarrufu üzerinde büyük rol oynadığını göstermiştir. Elbetteki yukarı doğru kanat çırpma sırasında sağlanan enerjideki tasarruf tesadüf ile açıklanamaz. Kuşkusuz yarasanın vücudunun anatomik yapısı bu canlının kendine özgü uçuş teknikleri geliştirmesini sağlayacak biçimde yaratılmıştır. Ayette şöyle buyrulur:
“Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 4)