Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili milletvekillerinin sorularına yazılı yanıt verdi.
Özel Otoyollarda Yabancı Plakalı Araçlara Ödeme Takibi
Kanun teklifinde, Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle tamamlanan otoyollardan geçiş yapan yabancı plakalı araçların, geçiş ücretlerinin gümrük kapılarında tahsil edilmesine yönelik düzenleme yer aldı.
Özel şirketler tarafından işletilen otoyolların yabancı plakalı araçlar tarafından ücretsiz kullanılabildiği ve bu durumun Türkiye’nin uluslararası prestijine zarar verdiği vurgulandı.
Geçiş ücretlerinin tahsilatından görevli şirketler sorumlu olacak ve tahsil edilemeyen geçişler için kamu idaresinden ödeme talep edilemeyecek.
2024 yılında 157 bin araç ödemesiz geçiş yaptı ve bu durum yaklaşık 500 milyon lira gelir kaybına yol açtı.
Son 5 yılda toplamda 800 bin araçtan geçiş ücreti tahsil edilemedi ve kayıp 1,4 milyar lirayı buldu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifiyle, bu kayıpların önüne geçilmesi için yabancı plakalı araçların geçmiş geçiş ücretleri ve cezalarının gümrük kapılarında tahsil edilmesi sağlanacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayanlara Rekor Cezalar
KGM, yetki belgesi olmadan taşımacılık, acentelik, nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapan firmalarla ilgili cezai işlemleri açıkladı.
2024 yılında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren 23 bin 240 işletmeciye toplam 131 milyon 979 bin 960 lira ceza kesildi.
2025’te ise şu ana kadar 4 bin 431 işletmeciye 36 milyon 214 bin 563 lira ceza verildi.
Yetki belgesi olmadan taşıt kullanan 4 bin 641 şoför için 2024 yılında 10 milyon 442 bin 250 lira ceza uygulanırken, 2025’te 151 şoföre 488 bin 938 lira ceza kesildi.
Karayolları Taşıma Kanunu'nda Cezalar Artıyor
Yeni düzenlemeyle idari para cezaları ciddi oranda artırılıyor.
Yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza kesilecek.
Yetki belgesi olmadan taşıt kullanan şoförlere 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar ceza uygulanacak.
Bu şoförlerin işleticilerine ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari ceza verilecek.
Ayrıca, 3 ay içinde aynı kabahatin tekrarlanması halinde ikinci kez ceza verilemeyecek. Ancak, bir yıl içinde üçüncü ve daha fazla kez aynı ihlalin yapılması durumunda cezalar bir kat artırılacak.
Yeni düzenlemeye göre, Karayolları Taşıma Kanunu'ndaki değişiklikler, yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.