Pew Araştırma Merkezi’nin 8 Ocak–26 Nisan tarihleri arasında yaptığı küresel anket, internet kullanım alışkanlıkları arasındaki farkları gözler önüne serdi. 24 ülkeden 26 bin 504 yetişkinin katıldığı çalışmaya göre, Japonya’daki yetişkinlerin yüzde 56’sı sürekli çevrim içi olduğunu ifade etti. Bu oran, Japonya’yı listenin zirvesine taşıdı.

Araştırmada, Güney Kore’nin de yüksek oranları dikkat çekti. Yetişkinlerin yaklaşık yarısı, günün büyük bölümünü internette geçirdiğini belirtti. Buna karşın, Nijerya yüzde 13 ile listenin en alt sırasında yer aldı ve internet kullanımında küresel uçurumu bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye’de Yetişkinlerin Yüzde 25’i Sürekli Çevrim İçi

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 25’i, “neredeyse her an internette olduklarını” söyledi. Bu oran, ABD, İspanya, Arjantin ve İsrail gibi ülkelerle benzer seviyelerde gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 40’ı interneti günde birkaç kez kullandığını, yüzde 9’u ise hiç kullanmadığını dile getirdi.

WhatsApp’tan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren değişiklik
WhatsApp’tan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren değişiklik
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin bu oranı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler arasında orta seviyede konumlanıyor. Uzmanlara göre, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte Türkiye’de sürekli çevrim içi oranının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

İnternet Erişiminde Küresel Uçurum

Pew araştırması, internet erişiminin hâlâ küresel ölçekte eşit olmadığını da ortaya koydu. Hindistan’da yetişkinlerin yüzde 36’sı hiç internete girmediğini belirtirken, Güney Afrika ve Nijerya’da her dört kişiden biri internete erişim sağlamıyor. Kenya’da ise bu oran daha da yüksek; yetişkinlerin üçte biri internet kullanmıyor.

Bu tablo, internet altyapısının gelişmişlik seviyesinin ülkeler arasında belirleyici olduğuna işaret ediyor. Ekonomik ve teknolojik gelişmişlik düzeyi, bireylerin dijital dünyaya ne kadar dahil olabileceğini doğrudan etkiliyor.

Muhabir: Haber Merkezi