Çorum’da mevcut olan kınalı keklik miktarının artırılması amacıyla Bakanlık tarafından tahsisi yapılan 1250 adet kınalı kekliğin 2022 yılında üretme istasyonlarından alınarak doğaya bırakıldığı açıklandı.

2023 yılında salımın başarı oranını arttırmaya yönelik koruma ve tedbir faaliyetleri sürdürüldüğü 2023 yılında Osmancık İlçesi Başpınar Köyü yakınlarındaki, türe uygun habitat alanına ise 4 adet kızıl geyik salımı yapıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: 

AV TURİZMİ CANLANDI

Av turizminin tescili yapılan avlaklarda yapılacak olmasından dolayı ve av turizmini Çorum’da canlandırmak amacıyla avlak tescil çalışmaları tamamlandı.

21 adet Devlet Avlağı, 15 adet Genel Avlak ve 1 adet Örnek Avlak olmak üzere 37 adet avlağın tescili yapıldı. 2023 yılında Çorum’a 93 yabancı avcı gelerek av turizminden 1 Milyon 11 bin TL gelir elde edildi.

AVCI EĞİTİMLERİ VERİLDİ

2023 yılı içerisinde Şube Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi koordineli şekilde 8 adet avcı eğitim kursunda, 166 kişiye eğitim verildi.

ENVANTER ÇALIŞMALARI

2023 yılı içerisinde Kargı ilçesinde bulunan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda envanter çalışması yapıldı.

Sayım sonucunda; sadece bu bölgede 77 adet kızıl geyik, 116 adet karaca olduğu belirtildi. Kargı-Kösdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda popülasyonun artmasıyla birlikte civar ilçelerde de karaca ve kızıl geyik görülmeye başlandığının altı çizildi. Tüm hayvanlara yönelik koruma çalışmalarının artmasıyla birlikte popülasyonun artması bekleniyor.

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI AŞILANDI

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve uygulama yönetmeliği gereğince; Şube Müdürlüğü tarafından ve halk tarafından doğada yaralı halde bulunan yaban hayvanlarının tedavisi yaptırılarak tekrar doğaya bırakıldı.

Şube Müdürlüğü ve Çorum Belediyesi ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde 2023 yılında kısırlaştırılan 2 bin 87 adet, aşılanan 2 bin 885 adet sahipsiz sokak hayvanı bulunduğu belirtildi.

KAÇAK AVCILARA CEZA!

Şube Müdürlüğü tarafından 2023 yılında av koruma ve kontrol çalışmaları esnasında 94 adet kaçak avcı yakalandı.

Haklarında yasal işlem yapılan avcılara; 477 Milyon 35 Bin 00 TL idari para cezası ve 70 bin 400 TL tazminat cezası uygulandı.

Ayrıca, Çorum’un farklı bölgelerine kurulan 41 adet fotokapan ile yaban hayatı izleme çalışmaları yapıldı.

ÇATAK TABİAT PARKI ÇALIŞMALARI

Tabiat Parkının Uzun Devreli Gelişme Planı onaylanarak yürürlüğe girdi. Çatak Tabiat Parkının işletmecilik ihalesi 23.07.2020 yılında yapıldı. Çorum Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletilen park güncel durumda sözleşme 30.06.2023 tarihinde feshedildi ve 01.07.2023 tarihi itibari ile Çatak Tabiat Parkı, Şube Müdürlüğü tarafından işletiliyor.

SIKLIK TABİAT PARKINI 164 BİN 697 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Sıklık Tabiat Parkı Çorum Belediyesi tarafından işletilmektedir. Parkı 2023 yılında 164 bin 697 kişi ziyaret etti.

BOĞAZKÖY-ALACAHÖYÜK TARİHİ MİLLİ PARKINI 30 BİN 246 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü  tarafından Boğazköy ve Alacahöyük ile ilgili açıklamalar yapıldı.

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Dünya Kültür Mirası listesinde bulunana saha 2634 hektardır. Hitit uygarlığının merkezi Hattuşa’nın kalıntıları bulunmaktadır. Alan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.  Uzun Devreli Gelişme Planı onaylanmıştır. Alanda idaremiz tarafından Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na  (DOKAP) 2020 Budaközü Vadisinin Doğa Turizmine Kazandırılması Projesi sunulmuş olup, proje 2021 Yılı’nda destek alan proje kapsamında değerlendirilmiştir. Proje bütçesi DOKAP (proje maliyetinin % 70’i), Çorum İl Özel İdaresi ve Bakanlığımız 11. Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır. Söz konusu proje Ankara Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır.

2022 yılında Boğazköy Alacahöyük Tarihi Milli Parkı Budaközü Vadisi Yürüyüş Yolu Yapım İşi ile Boğazköy Alacahöyük Tarihi Milli Parkı Hattuşa Ören Yeri Artırılmış Gerçeklik Uygulaması Hizmet Alım İşi tamamlanmıştır. 2023 yılında alanı 30.246 kişi ziyaret etmiştir.”