Türkiye'de ehliyetlerine el konulan sürücüler, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) kursu için aylardır bekliyor. Kurs sayılarındaki yetersizlik, mağduriyetin artmasına sebep oluyor.

Paralarını yatırmalarına rağmen kontenjanların dolu olması nedeniyle uzun süredir sıra bekleyen vatandaşlar, mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor.

Ülke genelinde 1 milyonu aşkın sürücü, Çorum’da da yüzlerce kişi ehliyetine kavuşmak için Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) kursu sırasına takıldı. Çeşitli trafik ihlalleri nedeniyle ehliyetine el konulanların girdiği SÜDGE kursları için aylardır sıra bekleyen sürücüler ehliyetlerini istiyor.

Mesleği şoförlük olan sürücüler ehliyetleri alındıktan sonra hem maddi hem de manevi bir yükün altında eziliyor. Başka iş bulmakta da zorlanan sürücüler, işsizlik karşısında çaresiz.

Halihazırda kontenjanları da az olan SÜDGE kurslarının Covid-19 döneminde kapanmasıyla yıllardır kurstan faydalanmayı bekleyen mağdurlar oluştu.

Alkolmetreler nedeniyle de mağduriyetler yaşanabildiğine dikkat çeken sürücüler, kan sonuçlarına itibar edilmesi gerektiğini söyledi. Hayatında hiç alkol kullanmadan alkolmetre cihazlarının kalibrasyon sıkıntısı nedeniyle mağdur olan şoförler dahi olduğunu paylaşan vatandaşlar, mesleğini aracıyla icra edenler, lojistik ve tedarik zincirinde çalışan sürücüler açısından af taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

AF BEKLENTİSİ VAR

Bu arada Ehliyet Affı Platformu ise, taleplerini şöyle sıralıyor:

“Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesi ilgili hükümlerince yaptıkları kural ihlalleri sebebiyle 6 ay, 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl gibi biriken sürücü belgelerinin geçici süre ile geri alınma cezalarının iptal edilmesi,

Pandemi şartları, lojistik, tedarik zincirinde şoför eksiklikleri, işsizlik, yoksulluk ve ayrıca pandemi nedeniyle bir dönem kapanan ve zaten sayıları az olan SÜDGE kurslarının durumu gibi unsurlar da düşünülerek süre cezalarının gün üzerinden hesaplamak sureti ile para cezasına çevrilmesi,

Olası kasıt veya bilinçli taksir ile ölümlü ve yaralanmalı kazaya sebebiyet verenler hariç, gerek sosyal ve ekonomik, gerekse ailevi sebepler nedeniyle birçok sorunla mücadele eden, hatasından pişman 1 milyondan fazla sürücü için bir defaya mahsus ehliyet affı.”

SÜRÜCÜLERE AYLAR SONRASINA RANDEVU VERİLİYOR

Türkiye'de trafik kurallarına uymayan veya farklı trafik ihlallerinde bulunan sürücülerin ehliyetlerine el konulması, trafik güvenliğini sağlamak ve trafik kurallarına uyumu teşvik etmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ancak, bu uygulama sonucunda ehliyetlerine el konulan sürücüler, gerekli süreyi geçirdikten sonra SÜDGE kursuna katılarak trafik kurallarına olan uyumlarını geliştirmeleri ve ehliyetlerini geri almaları gerekmektedir. Ne yazık ki, SÜDGE kurslarındaki sınırlı kapasite, bekleyen sürücülerin mağduriyetlerini artırıyor.

Birçok sürücü, aylardır sıra beklediğini ve kurslara katılma imkânı bulamadığını dile getiriyor. Ehliyetine el koyulan sürücüler bu durumun, hem sürücülerin günlük yaşamlarını etki ettiğini hem de cezalı olduğu süre dolmasına rağmen ehliyetini alamayan sürücüleri, ehliyetsiz araç kullanmaya yönettiğinin altını çiziyor.

KURS SAYISI VE KONTENJANLAR ARTIRILMALI

SÜDGE kurslarının sayısının artırılarak bekleyen sürücülerin mağduriyetini gidermeye yönelik adımlar atılması, ayrıca, kursların daha erişilebilir hale getirilmesi ve daha geniş bir zaman diliminde sunulması talep ediliyor.

Trafik güvenliği ve sürücülerin eğitimi konularında yapılacak yatırımların, sürücülerin bilinçlenmesini sağlayarak trafik kazalarının azalmasına ve güvenli bir sürüş kültürünün oluşmasına katkı sağlayacağı savunuluyor.

İki kardeş kayıp aranıyor! İki kardeş kayıp aranıyor!

Mağdurlar, kurs sayılarının artırılması ve daha fazla eğitim imkanının sunulması çağrısında bulunuyor. Ayrıca, kursların daha esnek bir şekilde düzenlenerek sürücülerin çalışma saatleri veya diğer günlük sorumluluklarıyla çakışmaması önem taşıyor. Bu şekilde, daha fazla sürücünün kurslara katılması ve ehliyetlerini geri almaları sağlanabileceği vurgulanıyor.

Mağdur vatandaşlar, “sistem eksikliğinin cezasını neden bizler çekiyoruz. SÜDGE'ye başvurduktan sonra 5 ila 6 aya anca randevu veriliyor. Birbuçuk yıl bekleyen vatandaşlarımız var. Paramızı yatırdık, eğitim almak için bekliyoruz. Daha kaç gün bekleyeceğimizi de bilmiyoruz” dediler.