Şekerpare, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri ve evde yapımı sandığınızdan çok daha kolay! Bu ayrıntılı tarif ile artık herkes pastane usulü şekerpare yapabilir. İşte, evde şekerpare yapmanın püf noktaları ve aşama aşama tarifi.
Tatlı bir kaçamak yapmak isteyenler için evde şekerpare yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Siz de bu tarifle pastaneleri aratmayacak şekerparelere imza atabilirsiniz. Malzemeler, yapılış adımları ve başarının sırrı olan püf noktaları ile karşınızdayız!
Misafirlerinize sunabileceğiniz, ağızda dağılan bir tatlı arayışındaysanız, işte aradığınız tarif! Evde şekerpare yapmak için gereken tüm bilgiler, malzemeler ve adımlar bu rehberde. Pastane tadında şekerpareler yapmanın keyfini çıkarın!
Şekerpare Malzemeleri:
125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı (dilerseniz margarin kullanabilirsiniz)
2 adet yumurta (birinin akı kullanılacak)
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı kadar un (kontrollü ekleyelim)
Şerbeti için:
4 su bardağı su (200 ml)
3 su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu
Üzerine:
Toz Antep fıstığı, çekilmiş fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi tozu
Şekerpare Nasıl Yapılır?
Şekerpare yapılışı için öncellikle şerbeti hazırlamaya başlayalım.
Şerbet için bir tencere alalım ve içerisine 4 su bardağı su ekleyelim. Ardından 3 su bardağı toz şekeri de ilave ederek ocağın altını açalım ve karıştıralım.
10 dakika şerbeti kaynatalım ve limon suyunu ekleyelim.
Limon suyunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatarak ocağın altını kapatalım.
Şekerpare hamuru yapımına başlayalım: hamur yapımı için derin bir karıştırma kabı alalım.
Oda sıcaklığında bekleyen tereyağı koyalım. Ardından 2 adet yumurtanın birini tam diğerinin akını alalım.
Sıvıyağ, irmik ve pudra şekerini ekleyip karıştıralım.
Karıştırdığımız harcın üzerine unumuzu yavaş yavaş ilave edelim (burada kontrollü olmak önemli.)
1 paket kabartma tozu,1 paket vanilyayı da ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Kıvam alan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.
Elimizle oval şekil verelim ve yağladığımız fırın tepsisine sırayla dizelim.
Şekerpare hamurlarının üzerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürelim.
Ardından çatal ile boydan boya çizik atarak şekil verelim.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika pişirelim. Şekerparelerimizin üzeri kızardığında pişmiş demektir.
Üzeri kızarıp pişen şekerparelerimizi fırın tepsisinden almayalım. Önceden yapıp ılımaya bıraktığımız şerbeti şekerparelerin üzerine dökelim. Mutlaka her şekerpareye şerbetin gelmesine özen gösterelim. Fırın tepsisinde pişirme kâğıdı kullanan kişiler pişirme kağıdını kaldırıp veya şekerpareleri başka bir kaba alarak şerbetleme işlemini yapabilir.
Şerbetlemenin ardından fırın tepsisinin üzerini başka bir tepsi ile kapatalım.
Şekerparelerimizin üzerini süslemek için Hindistan cevizi, Antep fıstığı veya çekilmiş fındık kullanabilirsiniz.
Evde pastane tadında şekerpare yapmanın tüm sırları artık parmaklarınızın ucunda. Bu tarif ve püf noktaları ile şerbetin kıvamından, hamurun yumuşaklığına kadar her aşamada mükemmelliği yakalayabilirsiniz. Malzemelerin basitliği ve yapılışının kolaylığıyla, şekerpare yapmak artık herkesin ulaşabileceği bir sanat. Üzerine serpeceğiniz Antep fıstığı, fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi ile görsel bir şölen yaratarak, tatlı sohbetlerinize eşlik edecek şekerparelerinizle, misafirlerinizi mest edin. Afiyet olsun!