Geçtiğimiz hafta yolum Tokat’a düştü. Turhal ilçesine yaklaştığımda oldukça yüksek bir yapı dikkatimi çekti. Bana Çankaya’daki Atakule’yi ve Konya’daki Sitekule’yi anımsatan bu yapı oldukça ilgimi çekti.
Tokat’ta günübirlik işimi bitirdikten sonra akşama Osmancık’a dönmek zorundaydım. Hemen ilk benzinliğe girip kısa bir çay molası verdim. Amacım bu kule hakkında kısa bir bilgi almaktı. Benzinlikteki çaycı başladı konuşmaya, Bu kulenin adı Turhalkule dedi. Yüksekliği 67 metre. Üzerinde muhteşem bir cafe restaurant var.
Çaycı anlatıyor ben de şaşkın dinliyordum. İçimden bir ses vay be dedi. Bir tarafta Çankaya’da Atakule, diğer tarafta Konya Sitekule ve sonra Turhal’da Turhalkule. Helal olsun emeği geçenlere dedim ve yola çıktım.
Kafama koydum bir defa bu akşam dönüşte bu kuleyi mutlaka görmeliydim. Doğru Tokat’ın yolunu tuttum. Tokat’taki işlerimi bitirdikten sonra Osmancık’a dönüşüm gece geç vakitte de olsa Turhalkule’ye çıkacak ve bir kahve molası verecektim.
Sonunda bir günlük hayalimi akşamın alacasında gerçeğe dönüştürdüm. 67 metre zirveye vardığımda işletme sahibi Orhan bey beraberinde çalışanları ile birlikte bizleri karşıladılar.
Yanımdakiler çok inatsın hocam kafana koyduğunu mutlaka gerçekleştiriyorsun deseler de ben bir gezgin olarak yakın çevremde hem de bir ilçede böylesine güzel bir kuleyi biraz geç keşfetmenin hesabını kendime çoktan sormaya başladım.
Bizler Turhalkule’nin Turhal manzaralı balkonunda yerimizi alırken gökyüzündeki akşamın kızıllığı gecenin mavisine dönüşmeye ve Turhal’ın ışıkları da yavaş yavaş yanmaya başladı.
Bizlere bir hoş geldin selamı için masamıza gelen işletmeci Orhan bey ile Turhalkule konulu bir süre sohbet ettik.
Orhan bey, kule yüksekliğinin 67 metre ve cafe restaurant kullanım alanının ise 250 m2 olduğunu anlattı.
Turhal belediyesi tarafından yap işlet devret sistemi ile yapıldığını ve böylesine muhteşem bir eserin Turhal kazandırıldığını da sözlerine ekledi Orhan bey.
Yap işlet devret sözcüklerini bir arada duyduğumda aklıma hep merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal gelir. Mekanı cennet olsun; Yap İşlet devret modelini belediyelerimize O öğretti.
At binenin kılıç kuşananın derler ya Turhal’ın Ak Partili belediye başkanı Ali Gözen’de “Yap,İşlet, Devret sistemi ile Turhal’a imzasını atmış Allah razı olsun.
İşletmeci Orhan Keser cafe restaurant’ı üç kardeş birlikte çalıştırıyoruz. Turhal eşrafındanız. Ağabeylerim Necmi ve Şemssettin Keser ile omuz omuza verdik ve kaliteyi bölge insanına sunmak için çaba sarf ediyoruz diyor.
Bölgeden çok gelenimiz gidenimiz oluyor. Turhalkule sadece Turhal’ın değil bölgenin de simgesi olmaya başladı. Her geçen yeni günde yeni tatlar ve yeni lezzetlerle birlikte kaliteyi insanımıza sunmak bizleri mutlu ediyor derken yüzündeki tebessümde işine aşık olmuş bir adamın izlerini gözlemledim.
Bir ara yol arkadaşlarımla göz göze geldiğimizde vaktin oldukça ilerlediğini anladım. Yatsı namazını 67 metre yükseklikte kılmak nasip oldu ve yola koyulmak üzere asansöre yöneldik. Orhan bey; aracımıza kadar bizlere eşlik etti ve uğurladı.
Memlekette ne güzel insanlar var diye düşündüm ve Allah inşallah niyetine göre sonuç ve işine bereket verir diye de dua ettim.
Yönüm Osmancık’ta iken aklım hep Turhalkule’de kaldı. Yol boyunca hep Turhalkule’yi düşündüm. Bu memlekette otuz tane Büyükşehir var. Bir o kadar da büyükşehir olmaya aday kent var. Bir de rahmetli Özal’ın belediyelerimize armağan ettiği “Yap, İşlet,devret modeli” var. Ve yine kökeni belediyecilikten gelen ve her an ve her zaman belediyeleri destekleyen bir proje ve gönül adamı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var.
Ben bu modeli şöyle özetliyorum. Belediyeler için un var, şeker var ve yağ var. Sayın başkanlara sadece helva yapmak düşüyor.
Anladım ki, Turhal belediye başkanı sayın Ali Gözen yukarıda özetini çıkardığım modeli iyi çözümlemiş ve helvayı yapmış ve Turhal’a da imzasını çakmış.
Turhalkule her geçen günde bölgede daha çok tanınıyor. Turhalkale iç turizmde Turhal adına önemli bir sembol ve bu sayede insanlar Turhal’ı merak eder olmaya başlamış ve böylece akçeler Turhal’a doğru çoktan yola çıkmış.
Eminim ki, Turhalkule pek çok Büyükşehir’i kıskandırıyordur. Turhalkule dolayısı ile Turhal belediye başkanı Ali Gözen bir kule sahibi olmak için illa ki büyükşehir olmak gerekmediğini de belediyeler öğretmiş olsa gerek.
Belediyecilik vizyon işidir. Belediyecilik geleceği iyi okumaktır ve belediyecilik proje adamı olmaktır. Hani derler ya at binenin kılıç kuşananın. Ali Gözen’de usulüne göre at binmiş ve kılıç kuşanmış bize de helal olsun demek ve alkışlamak düşüyor.
Darısı, Çorum,Sungurlu, Osmancık, Alaca ve İskilip’in başına.