Çorum'un Sungurlu ilçesine özgü geleneksel bir lezzet olan "10 dilim kavunu"na yaz aylarının gelmesiyle talep artarken, üreticilerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Vatandaşlar, sıcak havalarda serinlemek için tezgahlarda bu özel kavuna yoğun ilgi gösterirken, üreticiler de artan talebi karşılamak için çalışmalarını hızlandırdı.
Geçmişte sadece bölge halkı tarafından bilinen bu lezzet, zamanla ününü çevre illere de yaydı. Yaz aylarının gelmesiyle sofralarda daha fazla yer bulan ve adını 10 eşit dilime ayrılabilen yapısından alan kavun, eşsiz aromasıyla biliniyor.
Yaz sofralarında yerini almaya başlayan kavunun kilogramı, bu sezon 40 TL'den satışa sunuluyor.
“BU KAVUN BAŞKA YERDE BU TADI VERMEZ”

Sungurlulu üreticiler, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ve vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını belirtti. Ürünün tamamen doğal ve katkısız yöntemlerle yetiştirildiğini vurgulayan bir üretici, "Sungurlu’nun toprak yapısı ve iklimi bu kavuna özel bir aroma katıyor. Bu kavun başka yerde bu tadı vermez. Sadece Çorum'dan değil, Ankara, Yozgat ve Amasya gibi çevre illerden de sürekli talep alıyoruz" ifadelerini kullandı.
DİĞER KAVUNLARDAN AYIRAN ÖZELLİKLERİ VAR

Sungurlu kavununu diğerlerinden ayıran özelliklerin başında, kendine has yoğun aroması, sulu yapısı ve adından da anlaşılacağı gibi 10 eşit dilime kolayca ayrılabilmesi geliyor. Bu özellikler, kavunu hem pratik hem de lezzetli bir yaz meyvesi haline getiriyor.




