Kırım ile ilgili dün yazdığım yazının ardından yaşanan olaylar üzerine bir iki hususa dikkatiniz çekmek isterim. 
Hatırlarsanız Ukrayna önceki gün Türkiye'den Rus savaş gemilerinin geçişine izin vermemesini istemişti.
Peki bugün ne oldu? 
DHA'nın verdiği bilgilere göre Rusya, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Akdeniz'e görevlendirdiği 150 borda numaralı Saratov ile 156 borda numaralı Yamal isimli 2 savaş gemisini, Ukrayna ve Rusya arasındaki Kırım krizinin ardından Karadeniz'e geri çağırdı. 
Bu gemilerin boğazlardan geçmemesi için Ukrayna Türkiye’den talepte bulunmuştu. Fakat Türkiye bu iki 2 Rus savaş gemisinin geçişine dün izin verdi ve gemiler Çanakkale'den geçiş yaparak Karadeniz'e doğru ilerlemeye devam etti.
Ukrayna yaşanan olaylar ve Kırım ile ilgili ne demiştim dünkü yazımda!
"ABD Mısır’da kaybetti. Suriye de kaybetti. Şimdi Ukrayna üzerinden Rusya’ya saldırmaya çalışıyor. Almanya’nın şu an Amerika ile ilişkileri limoni. Birinci ve ikinci dünya savaşından beri karşı karşıya olan Almanya, Ukrayna konusunda Rusya ile ittifak edebilir. Amerika’nın bölgede çok sıkı bir müttefike ihtiyacı olacak. İttifak kurabileceği isim ise NATO üyesi olan Türkiye’den başkası değil. 
Fakat şunu unutmayalım aynı ittifakı Rusya’da kurmak isteyecek ve bu sebeple Türkiye ile temasa geçecek. İşte burada Türkiye’nin izleyeceği dış politika, hem kısa hem uzun vadede iç ve dış konjonktürü belirleyecek."
Öyle görünüyor ki Türkiye’nin Karadeniz'deki politikaları bölgesel ve küresel anlamda sürprizlere açık. Türkiye bu süreci belki birinci elden yönetmeyecek olabilir ama izlediği politikalar süreç içerisinde belirleyici rol oynayacak. Bu noktada Türkiye'nin dış politikadaki önemi bir kez daha anlaşılmıştır umarım. 
Tekrar görüşünceye dek hepinize saygılar…