Küresel kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, 24 Ocak 2026 tarihli Türkiye değerlendirmelerini açıkladı. İç piyasaların yakından izlediği kararlar kapsamında Moody’s kredi notu ve görünümü değiştirmezken, Fitch görünümü yukarı yönlü revize etti.

Moody’s: Not ve Görünüm Değişmedi

Moody’s, Türkiye’nin Ba3 seviyesindeki kredi notunu ve “durağan” görünümünü korudu. Kurum, dinamik ekonomik yapı ve görece düşük kamu borcunun notu desteklediğini belirtirken, geçmişte uygulanan alışılmışın dışındaki politikaların yarattığı hasar ile yüksek iç siyasi risklerin hâlâ önemli tehditler oluşturduğuna dikkat çekti.

Moody’s, 2023 ortasından bu yana politika çerçevesinde bir iyileşme kabul etmekle birlikte, enflasyon cephesinde temkinli duruşunu sürdürdü. Rapora göre Aralık 2025’te %30,9 olan enflasyonun, 2026 sonunda ancak %22 seviyelerine gerilemesi bekleniyor; bu da fiyat baskılarının bir süre daha hissedileceğine işaret ediyor.

2028 Seçimleri ve Politika Riski Vurgusu

Moody’s raporunda 2028 seçimlerine özel bir parantez açtı. Kurum, seçimler öncesinde belirgin bir politika geri dönüşü yaşanmaması halinde görünümün durağan kalacağını, olası bir sapmanın ise not üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.

Yapısal reformların gecikmesi ve rezervlerde olası bir erimenin not indirimi riskini artırabileceği ifade edildi. Bu çerçevede, politika sürekliliği ve reform ajandasının önemi vurgulandı.

Fitch’ten Görünüme “Pozitif” Revizyon

Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu BB- seviyesinde teyit ederken, görünümü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. Kurum, bu değişikliğin temel gerekçeleri arasında döviz rezervlerindeki artışı ve dış kırılganlıklardaki azalmayı gösterdi.

Bununla birlikte Fitch, bu revizyonun Türkiye’nin hâlen yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğu gerçeğini değiştirmediğini vurguladı. Görünümdeki iyileşmenin, politika tutarlılığının sürmesine bağlı olduğu kaydedildi.

Tam 33 milyar metreküp: Türkiye ile Azerbaycan arasında dev doğal gaz anlaşması
Tam 33 milyar metreküp: Türkiye ile Azerbaycan arasında dev doğal gaz anlaşması
İçeriği Görüntüle

Büyüme Var, Enflasyon Baskısı Sürüyor

Fitch raporunda Türkiye ekonomisinin 2026’da %3,5 büyüyeceği öngörüldü. Ancak enflasyonun 2027 sonunda dahi %19,5 gibi yüksek bir seviyede kalacağı tahmini, büyümenin refaha hızlı yansımayabileceğine işaret ediyor.

Raporda, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanamaması ya da siyasi şoklar yaşanması halinde kredi notunun yeniden aşağı yönlü baskı altına girebileceği uyarısı da yer aldı.

Muhabir: Haber Merkezi