Menisküsler, diz bölgesinde dairesel kama şekilli özel tip kıkırdaktır ve sert destek veya yüksek gerilme direnci gereken yerlerde benzeyen yapılardır. Bir insanda tek bacakta iki adet toplam dört adet bulunur. . Başlıca fonksiyonları; diz eklemi üzerinde oluşan yüklenmelere ve darbelere karşı direnç sağlamanın yanında, stabilizasyona da katkıda bulunmaktır. Ayrıca, menisküsler eklem kıkırdağının beslenmesine ve duyu girdisini sağlayan önemli yapılardandır.

Birçok diz ağrısı nedeni arasında menisküs yaralanmaları önemli bir rol oynar. Diz ağrısı ile birlikte, takılma, kilitlenme, boşalma gibi mekanik semptomlar görülür. Stabil olmayan yırtıklar, eklem arasına yer değiştirerek kilitlenmeye neden olur. Ayrıca, yürümede ve dengede sorunlar görülebilir.

TEDAVİ

Konservatif tedavi, genellikle ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Ev içinde uygulanabilen fizik tedavi programları, dinlenmenin yanında aktivite modifikasyonu, buz ve ilaçlar, menisküs yırtıklarında kullanılan cerrahi dışı tedavi programıdır. Kas gevşeticiler ve analjezikler tedaviye eklenebilir. Konservatif tedavideki amaç; ödem ve ağrıyı azaltmak, eklem hareket açıklığını sağlamak, diz eklem fonksiyonlarını arttırmak, kas gücü ve eklem duyusunu korumak ve hastayı normal yürüyüşüne geri döndürmektir. Aynı zamanda , hastalardan semptomları ortaya çıkaracak veya arttıracak aktiviteleri kısıtlamaları istenir. Eklem sertliği oluşturabilecek mutlak istirahat önerilmemektedir.

Konservatif tedavinin merkezinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Egzersizler ve elektroterapi ile, eklem hareket açıklığının sağlanması, bacak arka kasların kaslarının esnekliğinin arttırılması, diz önü kaslarının güçlendirilmesi ve diz duyusunu korunması hedeflenir. Destekleyici ortezler, ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Çalışmalarda, kilo vermenin diz ağrılarını azalttığı ve konservatif tedavide eş zamanlı uygulanırsa tedavi sürecine olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.

Sonuç olarak, menisküs yırtığı bulunan kişilerde kilo vermenin konservatif tedavi sürecinde önemli rol aldığı gösterilmiştir.

Sağlıklı günler dilerim. Evde fizik tedavi hizmeti için ulaşabilirsiniz.