Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekim ayında yüzde 2,55 artarken, yıllık enflasyon yüzde 32,87 seviyesinde gerçekleşti.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “dezenflasyon sürecinde geçici dalgalanmaların yaşanabileceğini” belirterek, hem küresel hem de yurt içi koşulların bu süreci desteklediğini vurguladı.

“Genel Tablo Değişmedi”

Şimşek açıklamasında, enflasyonun son üç yıldaki seyrine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Otomobil almak isteyen vatandaşlar alternatif çözümlere yöneliyor
Otomobil almak isteyen vatandaşlar alternatif çözümlere yöneliyor
İçeriği Görüntüle

“2022 ve 2023 yıl sonlarında sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 65 olarak gerçekleşen enflasyon, 2024’te yüzde 44’e, 2025 yılı Ekim ayında ise yüzde 32,9’a geriledi. Dezenflasyon sürecinde geçici dalgalanmalar yaşanabiliyor. Son dönemde bir yavaşlama gözlense de genel tablo değişmedi. Destekleyici küresel ve yurt içi koşullar sayesinde dezenflasyonun devam etmesini öngörüyoruz.”

Vergi ve Harçlarda Sınırlı Artış Mesajı

Bakan Şimşek, 2026 yılı için vergi ve harçlardaki artış oranlarının enflasyon hedefleriyle uyumlu şekilde düzenleneceğini ifade etti.

“Bütçe imkânları doğrultusunda, 2026 yılı için vergi ve harçlardaki güncellemenin, enflasyon hedeflerini dikkate alarak yeniden değerleme oranından daha düşük oranda yapılması hususu gündemimizde.”

“Kalıcı Fiyat İstikrarı Hedefimiz”

Şimşek, hükümetin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu yineleyerek, fiyat istikrarını kalıcı hale getirmek için yapısal reformlara odaklandıklarını söyledi:

“Kalıcı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda politikalarımızı kararlılıkla uyguluyor, enflasyon üzerindeki arz yönlü baskıları azaltacak yapısal adımları atıyoruz.”

Ekonomistler, Şimşek’in açıklamasını, 2026’da bazı vergi kalemlerinde beklenenden daha sınırlı artış olabileceği şeklinde yorumladı.

Muhabir: Haber Merkezi