Güneydoğu Asya mutfağının en özel tatlıları arasında yer alan Sago Gula Melaka, özellikle Malezya ve Singapur'da yaz aylarında serinlemek için sıkça tüketilen, içi yumuşacık tapyoka incileriyle dolu nefis bir lezzettir. Hindistan cevizinin kremsi dokusu ve hurma şekerinin karamelimsi tadıyla hem doyurucu hem de oldukça ferahlatıcı bir tat sunar.
EVDE SAGO GULA MELAKA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
1 su bardağı sago (boncuk tapyoka)
200 ml yoğun kıvamlı hindistan cevizi sütü
100 gr gula melaka (palmiye/hurma şekeri) veya esmer şeker
3 yemek kaşığı su (şerbet için)
Bir tutam tuz
YAPILIŞI
Geniş bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın. Kaynayan suya sago incilerini ekleyin ve tamamen şeffaf bir görünüm alana kadar yaklaşık 10-15 dakika boyunca karıştırarak haşlayın.
Haşlanan sagoları ince delikli bir süzgece aktarın ve yapışkanlığını gidermek için soğuk suyun altında iyice durulayın. Süzülmesi için kenara alın.
Ayrı bir sos tenceresinde, gula melaka (veya esmer şeker) ile 3 yemek kaşığı suyu birleştirin. Kısık ateşte şeker tamamen eriyip yoğun bir şerbet kıvamına gelene kadar karıştırın ve ardından soğumaya bırakın.
Soğuk hindistan cevizi sütünü bir kaba alın ve lezzetini dengelemek için içine bir tutam tuz ekleyip karıştırın.
Servis kaselerine önce haşlanmış ve süzülmüş sago incilerini paylaştırın.
Üzerine soğuk hindistan cevizi sütünü gezdirin ve en son olarak hazırladığınız gula melaka şerbetini dökerek servis edin.