Miyofasiyal Ağrı Sendromunda oluşan gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanan, ağrı, kas spazmı, hassasiyet, eklem hareket kısıtlılık, tutukluk, yorgunluk gösteren bir sendromdur. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durum duruş bozukluğu, yorgunluk ve stres gibi başlıca nedenleri vardır. Çoğunlukla travma, yaralanma, inflamasyon, aşırı kullanım, fiziksel yorgunluk, aşırı stres, anksiyete, depresyon ve genetik etkenler neden olmaktadır. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum hastaneye başvuruları artıran ve çoğu zaman da hastalığın psikolojik kökenli olduğu şeklinde yorumlanmasına sebep olan bir sendromdur. Kronik yaygın ağrı ve yetersizlik yapan hastalıklar içinde çok önemli bir yer aldığı halde genellikle hekimlerce göz ardı edilen önemli bir ağrı sendromudur. Omuz, boyun, bel, daha az sıklıkla pelvis, abdomen, göğüs ve kaburgaların birçok açıklanamayan ağrılı durumlarından MAS sorumlu olabilir. Tetik noktaların zamanında saptanması ve erken tedavi edilmesi MAS’ın kronikleşmesini önleyecektir.

Sistemik olan faktörler arasında; vitamin (özellikle B1, B6, B12, folik asit) eksikliği, mineral eksikliği (düşük serum potasyumu ve kalsiyum eksikliği), demir eksikliği anemisi, metabolik ve endokrin bozukluklar (tekrarlayan hipoglisemi, hipotiroidi) belirtilmektedir. Ayrıca bakteriyel, viral ve paraziter kronik enfeksiyonların da predispozan olabileceği düşünülmektedir. Düzensiz ve yetersiz uykunun yüksek ağrı da ilişkilidir.

Hastalar şikayetlerinin yorgunluk, soğuk hava, aşırı egzersiz, immobilite, emosyonel stres ile arttığını; sıcak, masaj, kasların gerilmesi ve aeorobik egzersizlerle azaldığını ifade ederler.

Akupunktur, Egzersiz, 6. Yüzeyel ısı uygulaması (Sıcak torba-Hot Pack), Kuru iğneleme, Tetik nokta enjeksiyonları, masaj gibi birçok yöntem fizik tedavi programı içerisinde uygulanmaktadır.

Postür egzersizleri ile kaslar üzerinde etkili olan mekanik stresler en aza indirgenir. Düzenli egzersiz yapan hastalarda psikolojiyi olumlu yönde etkileyerek, hastanın kendine güvenini ve motivasyonunu arttırır ve depresyonu azaltabilir.

Masaj lokal kan ve lenf dolaşımını artırarak, fasya ve konnektif dokuya etkileyerek doku bantlarındaki yapışıklığı gevşetir, fasiyal mobiliteyi, kasın fleksibilitesini ve kontraksiyon gücünü artırır ve kas spazmını azaltır .

Kulunç ağrılarından kurtulmak için bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.