(“Ukrayna’dan bize ne” diyenler olabilir ama olaya Türkiye ve dünya siyaseti açısından bakılırsa hiç de “bize ne” olmadığı anlaşılacaktır. Hele Rusya’nın son Kırım hamlesi bu noktada bize ışık tutmaktadır.)
Ukrayna’da bir şeyler oldu ve öyle görülüyor ki etkileri artarak devam edecek. Aylarca sokaklarda eylemler yapıldı. Onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan bir isyan hareketi yaşandı. Muhaliflerin bu kanlı isyanı Devlet Başkanı Yanukoviç’i başkanlıktan indirirken, hükümetin de parlamento tarafından düşürülmesine neden oldu. Sonrasında ise hapisteki eski muhalif lider Timoşenko ise serbest bırakıldı.
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Ukrayna bağımsızlığını ilan edeli yaklaşık 25 yıl olmuş. 25 yıllık süreçte öyle görünüyor ki halen yönünü bulamamış. Halkın yüzde ellisi Rusya yanlısı politikaları desteklerken yüzde ellisi ise AB yanlısı bir çizgi izliyor. 
Yaşanan son olaylar Moskova yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in kasım ayında Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi üzerine gelişti. AB yanlıları Yanukoviç’in anlaşmadan vazgeçmesi üzerine gösterilere başladı. 
Aslında gösterilerde yaşanan olaylara derinlemesine bakarsanız, Mısır, Suriye ve Gezi parkı olaylarındakilere benzer süreçlerin yaşandığını görürsünüz.  
“Ukrayna’dan bize ne” diyenler olabilir ama olaya Türkiye ve dünya siyaseti açısından bakılırsa hiç de “bize ne” olmadığı anlaşılacaktır. Hele Rusya’nın son Kırım hamlesi bu noktada bize ışık tutmaktadır.
Bildiğiniz üzere Kırım özerk bir cumhuriyettir. Tarih bilgilerinizi şöyle bir kurcalarsanız 19. Yüzyıla kadar bu toprakların yüzyıllar boyunca Osmanlı, Lehistan ve Rusya'nın çekişmelerine sahne olduğunu hatırlarsınız. 
Rusya’nın Kırım’a girmesinin en önemli nedeni Sivastopol limanıdır. Çünkü Sivastopol Karedeniz’e hakimiyet açısından en stratejik noktadır. Uzun yıllar Osmanlı donanmasının demirlediği bu limanda bugün Rus donanması demirliyor. Rusların sıcak denizlere inebildiği ağırlıklı merkez burası. 
Bu süreçte ABD bu nedenle Rusların Kırım’a girmesinden rahatsız. Siz hiç Karadeniz de ABD donanması görebildiniz mi?
ABD nin Karadeniz’e girememesinin önündeki en önemli engel Sivastopol’dur. 
Madem batı yanlısı bir Ukrayna var, neden ABD rahatça bu limanı kullanamıyor diye bir soru aklınıza gelebilir. Bunun nedeni geçmişte Ukrayna ve Rusya arasında yapılan anlaşmaya göre bu limanın 2042’ye kadar kullanım hakkının Rusya’da olmasıdır.
Peki şimdi ne olacak?
Muhtemelen Kırım’da bir referandum olacak. Rusların 1500’lü yıllardan beri Kırım’a Rus yerleşimciler gönderdiğini düşünürsek, referandum sonucu Kırım, Rusya diyecek. Yani ilhak olacak. Tıpkı Hatay’ın 1939’da Türkiye’ye ilhak olduğu gibi. Muhtemelen Rusya, burada yaşayanlara şimdiden pasaport bile dağıtmaya başlamıştır. 
Kiev’in ele geçirilmiş olması birinci adımdı. Kırım ile birlikte ikinci adım da geldi. Ukrayna şu an bir iç savaş ile karşı karşıya. Ülke her an bölünebilir. Bir tarafta batı yanlıları diğer tarafta Rusya yanlıları. 
Şimdi gelelim tekrar, olayın bizi ilgilendiren boyutuna;
ABD Mısır’da kaybetti. Suriye de kaybetti. Şimdi Ukrayna üzerinden Rusya’ya saldırmaya çalışıyor. Almanya’nın şu an Amerika ile ilişkileri limoni. Birinci ve ikinci dünya savaşından beri karşı karşıya olan Almanya, Ukrayna konusunda Rusya ile ittifak edebilir. Amerika’nın bölgede çok sıkı bir müttefike ihtiyacı olacak. İttifak kurabileceği isim ise NATO üyesi olan Türkiye’den başkası değil. 
Fakat şunu unutmayalım aynı ittifakı Rusya’da kurmak isteyecek ve bu sebeple Türkiye ile temasa geçecek. İşte burada Türkiye’nin izleyeceği dış politika, hem kısa hem uzun vadede iç ve dış konjonktürü belirleyecek. 
Türkiye bugünlerde önemli bir süreçten geçiyor. Türkiye’nin bulunduğu bölgede de küresel anlamda önemli siyasal olaylar yaşanıyor. Şunu asla unutmayın dış faktörler her zaman iç faktörleri etkiler. Hiçbir hesap sizin yaptığınız gibi olmayabilir.
Tekrar görüşünceye dek hepinize saygılar…