Hayat yüzde 10 başımıza gelen olaylar, yüzde doksan olayları nasıl ele aldığımızdan oluşur. Kılavuzunu yanımıza almadan geldiğimiz şu hayatta, çoğumuz stratejiyi savaş bittikten sonra öğreniyoruz!  Bu yüzden hayat oyununda bildiklerimiz yaşadıklarımıza yetmiyor. Haritasız arazide, ters dönmüş kaplumbağa gibi şaşkın bir halde debelenip duruyoruz.  Böyle durumlarda belki de an akılcı çözüm dünya sınıfının en çalışkan ve en başarılı çocuklarının sınav kağıtlarına bir göz atmak! (Mümin Sekman) 

WALT DISNEY (DISNEYLAND’IN KURUCUSU) (1901-1966)

Walt Disney dünyada ilk defa 22 Oskar ödülü kazanan müthiş bir dehadır.

Walt Disney, farelerin cirit attığı bir garajda “Miki Fare” adlı ünlü kahramanını çizip şöhreti yakalayıncaya kadar onlarca işten ret cevabı almıştı. Hatta Amerikan’ın Kansas City kentinde bir gazetenin editörü, onda zerre kadar bile resim kabiliyetinin olmadığını söylemişti. Ayrıca, Disneyland’ı kurmadan önce birkaç defa iflas etmişti.

Kardeşi Roy Disney ile Walt Disney şirketini kurdu ve şirketi dünyanın en ünlü film yapımcılarından birisi olarak kırk milyar dolarlık medya devi haline gelmiştir. Bugün dünyaca meşhur Disneyland’ı günde on binlerce çocuk ve insan ziyaret ediyor.

BUDA BİZİM BİLGE BAADDİN

1—İnternette, sosyal medyada, bilgisayarda, cep telefonlarında her tıklamada karşımıza reklamlar çıkıyor. Reklamı yapılan ürünlerin maalesef % 90’da yabancı ürünler. Şark hâlâ uyanamadı. Hiçbir şey üretmeden kendisine batılı devletler tarafından üretilen her şeyi tüketiyor. Bir de utanmadan, “Kader böyle imiş ne söylesem boş” diyerek yatıp duruyoruz.

2—İstanbul’da uçağa biniyorsun 5 saat sonra Afganistan’dasın ve 1500 yıl geriye gidiyorsun. Ya da 5 saat sonra Norveç’e gidiyorsun 100 yıl ilerdesin.

Al sana zamanda yolculuk.

3—Homosapiens nesli tükenmemiş yaşayan tek insan türüdür, yani bizleriz. Modern insan olarak bilinir. Latince “Bilge Adam” anlamına gelir.

4-- Sopayı diksen filiz verecek şu topraklarda hâlâ sürünüyorsak, açsak, yorgunsak, iki temel sebebi var. Cehalet ve ihanet. (İlber Ortaylı)

5—a) Senin değilse alma, b- Doğru değilse yapma, c- Gerçek değilse söyleme,

d- Bilmiyorsan sus. (Japon atasözü)

6—Biri İbn-i Haldun’a sordu, “Çocuklarımızı nasıl terbiye edelim?” İbn-i Haldun,

“Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Zira zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin yeter.”

7—Einstain’e sordular, “Dünyada yaşam nasıldır?” 1) Üst sınıf yaşar. 2) orta sınıf şikayet eder. 3- Alt sınıf şükreder. “Ya inanç durumu?” 1) Üst sınıf paraya, 2) Orta sınıf lidere, 3) Alt sının Tanrı’ya tapar.

8—Geçen hafta Ekim’in en güzel haftasındaydık, havada Cumhuriyet kokusu vardı.

9-- Dokuzuncu yüzyılda Hallac-ı Mansur Enel Hak (Ben Hakk’ın bir parçasıyım) dediği için darağacına götürülürken kız kardeşine vedalaşması için gelmesini söylediler. O da geldi, fakat baş örtüsüz gelmişti. Muhafızlar ona bağırıp, “Baş örtün nerde? Erkeklerin arasına böyle çıkıyorsun? ”dediler.

Kız kardeşi de “Ben burada Mansur’dan başka erkek görmüyorum” demiş.

10- Görünüşünüz nasıl olursa olsun, nezaket sizi dünyanın en sevimli insanı yapar.

5 KASIM CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 14.00’DE İSTANBUL SELAMİÇEŞME ÖZGÜRLÜK PARKINDA OSMANCIK’LILAR TOPLANTIMIZ VAR.

İki yıl aradan sonra İstanbul’da yaşayan Osmancık’lı dostlara Facebook’dan ve WhatsApp’tan 5 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’de Özgürlük parkında toplanalım diye haber saldım. Bakalım kimler gelecek? Heyecanla bekliyorum Osmancık’lı sevgili kardeşlerimi. Daha önce toplandığımız Rıhtım caddesindeki Saray Muhallebicisi kapanmış.

Bir dörtlüğümle sizlere veda ediyorum.

Allah katı ilâhi boyuttur, göremezsin,

Gökte mi, yerde mi, nerededir, bilemezsin!

Cüzi bir varlıksın, külli varlık sana görünmez,

Öyle bir muammadır ki, sırrına hiç eremezsin…(Mehmet Özata)

4 Kasım 2022 / Mehmet Özata