Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet ihtiyaçlarını merkezi olarak karşılayan Devlet Malzeme Ofisi (DMO), kamu alımlarında kaliteyi ve güvenilirliği artırmaya yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bu kapsamda DMO, Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemini kurdu.

Kamu alımlarında objektif ve teknik değerlendirme hedefi

Devlet Malzeme Ofisi, kamu alımlarında tarafsız ve nesnel değerlendirme yapılmasını sağlamak amacıyla yeni sistemi devreye alıyor. Sistemle, aday tedarikçilerin yeterliliklerinin ve ürünlerin teknik uygunluğunun önceden tespit edilmesi hedefleniyor.

Bu sayede hatalı ürün alımlarının engellenmesi, kamu kaynaklarının etkin kullanılması ve olası risklerin alım sürecinden önce belirlenmesi amaçlanıyor.

Tedarikçiler çok sayıda kritere göre puanlanacak

Yeni sistem kapsamında tedarikçiler; sayısal ve niteliksel kriterler esas alınarak, istatistiki analiz ve teknik yöntemlerle puanlanacak. DMO’nun e-satış portalında yer alan firmalar;

katalogda yer alma kabiliyetleri, mali yapıları, yerli üretici olup olmadıkları, katalog anlaşmalarına uyum düzeyleri, ürünlerin kalite seviyesi ve satış sonrası hizmet kalitesi gibi başlıklarda değerlendirilecek.

Bu değerlendirme sonucunda tedarikçiler belirli sınıflara ayrılarak derecelendirilecek.

KGK, Özbekistan’da medya ve eğitim paneli düzenliyor
KGK, Özbekistan’da medya ve eğitim paneli düzenliyor
İçeriği Görüntüle

Avantaj ve kısıtlamalar içeren sertifika verilecek

Derecelendirme sürecinin tamamlanmasının ardından tedarikçilere, bulundukları sınıfa göre avantaj ve kısıtlamaları içeren sertifikalar verilecek. Böylece kamu alımlarında performansı yüksek ve güvenilir tedarikçilerin ön plana çıkarılması sağlanacak.

DMO, sistemin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları da tamamlayarak uygulamaya hazır hale getirdi.

Yerli üretim ve rekabet gücü desteklenecek

Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemi ile kamu kurum ve kuruluşlarına daha kaliteli mal ve hizmet sunulması hedefleniyor. Aynı zamanda yerli üretimin desteklenmesi, tedarikçilerin üretim, pazar ve rekabet kabiliyetlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Mehmet Şimşek: “Kamu alımlarında standartlar yükselecek”

Mehmet Şimşek, DMO’nun toplu alım modelinin önemine dikkat çekerek yeni uygulamaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, DMO’nun alım yaptığı tedarikçileri belirli kriterlere göre sertifikalandıracağını belirterek, bu sistemin kamu alımlarında kalite standartlarını yükselteceğini ifade etti.

Şimşek ayrıca, uygulamanın kamu kurumlarının temin ettiği mal ve hizmet kalitesini artırmasının yanı sıra, kamu alımlarında yerli üretimin daha fazla öne çıkmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Muhabir: Anadolu Ajansı