İstanbul'da su kaynakları kritik seviyelere indi. İSKİ verilerine göre, İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı, kurak geçen yazın ardından yüzde 30,18'e geriledi. Alibeyköy, Kazandere ve Papuçdere gibi barajlarda doluluk oranları yüzde 10’un altına kadar düştü. Uzmanlar, İstanbul’un sadece 85 günlük su rezervine sahip olduğunu belirtiyor.

İstanbul’un Barajlarında Kaç Günlük Su Kaldı?

DEHA dizisi 12. bölümünde nefes kesen anlar! Aysel Öldü mü? DEHA dizisi 12. bölümünde nefes kesen anlar! Aysel Öldü mü?

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, İSKİ barajlarında mevcut su miktarının yaklaşık 264 milyon metreküp olduğunu ve günlük su tüketimine göre bu miktarın İstanbul'a yalnızca 85 gün yeteceğini açıkladı. Prof. Dr. Tecer, bu durumun ciddi bir kuraklık tehlikesine işaret ettiğini belirtti.

İstanbul Baraj Doluluk Oranları

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların son durumu şöyle:

Alibeyköy Barajı: %6 doluluk oranı
Papuçdere Barajı: %7 doluluk oranı
Kazandere Barajı: %8 doluluk oranı
Ömerli Barajı: %26 doluluk oranıyla direnmeye çalışıyor
Bu kritik seviyelere ulaşan doluluk oranları, barajlardan koku gelmesine ve ekolojik sorunların baş göstermesine yol açıyor.

Son 10 Yılın En Düşük Yağış Oranı

İSKİ verilerine göre İstanbul, bu yıl metrekareye sadece 480 kilogram yağış aldı. Geçen yıllarda bu miktar daha yüksekti; 2021’de metrekareye 901,3 kilogram yağış düşmüşken, 2023'te ise 852 kilogram seviyelerindeydi. Bu düşük yağış miktarı, son 10 yılın en düşük seviyesine işaret ediyor.

Uzmanlar Uyarıyor: “Kuraklık Kapıda”

Hava Forum’un sosyal medya paylaşımında, İstanbul’un 85 günlük suyu kaldığı belirtilerek "Bir şey yapmalıyız. Umursamama ile olmaz… İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı" uyarısında bulunuldu. Şiddetli kuraklık riski karşısında su tasarrufu ve yağmur suyu toplama gibi önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.