İstanbul Kadıköy’de, canlı yayın yapan Güney Koreli sosyal medya fenomeni Hyojeong Park’ı taciz ettiği gerekçesiyle tutuklanan 71 yaşındaki Yusuf Ziya A. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşlı adamın “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Taciz Anı Canlı Yayında Kaydedildi

6 Haziran’da yaşanan olayda, sosyal medyada Mhyochi ismiyle bilinen 26 yaşındaki Hyojeong Park, Kadıköy’de yürüyerek canlı yayın yaptığı sırada bir erkeğin sözlü ve fiziksel tacizine uğradı. O anlar yayın sırasında binlerce kişi tarafından izlendi ve kısa sürede sosyal medyada viral oldu.

Park, tacizciyi fark ettikten sonra canlı yayında kamerayı kendisine çevirdi ve sözlü tepki gösterdi. Ardından hızla uzaklaşarak olay yerinden kaçtı.

Güney Koreli Fenomen Taciz

Tutuklama Sosyal Medyada Gelen Tepkilerle Hızlandı

Görüntülerin yayılmasının ardından kamuoyundan gelen yoğun tepkiler üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü, görüntüleri ihbar kabul ederek harekete geçti. Yapılan araştırmalar sonucu şüphelinin Yusuf Ziya A. olduğu tespit edildi.

Polis ekipleri, Yusuf Ziya A.’yı Pendik Kavaklıpınar Mahallesi’nde yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, “basit cinsel saldırı” suçundan tutuklandı.

İddianame Hazırlandı: Mahkeme Tarihi Belli Oldu

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Yusuf Ziya A.’nın “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçundan 2 ila 5 yıl hapisle cezalandırılması istendi. İddianame, Anadolu 54. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

71 yaşındaki sanık, 7 Temmuz’da hâkim karşısına çıkacak.

Toplumdan ve Hukukçulardan Tepki: “Ceza Caydırıcı Olmalı”

Olay, yalnızca Türkiye’de değil, Güney Kore basınında da geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcıları yaşananları kınarken, birçok hukukçu ve sivil toplum kuruluşu da konunun yalnızca ceza ile değil, toplumsal bilinçle ele alınması gerektiğini savundu.

Kadın hakları savunucuları, özellikle yabancı kadınlara yönelik kamusal alandaki tacizlerin artışına dikkat çekerek, bu tür olaylarda caydırıcı cezaların önemine vurgu yaptı.

Hyojeong Park Sessizliğini Koruyor

Olay sonrası Türkiye’yi terk ettiği iddia edilen Hyojeong Park ise yaşananlara dair sosyal medya hesabından yalnızca kısa bir teşekkür mesajı yayımladı. Park, destek mesajları için takipçilerine teşekkür ederken, dava süreciyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Davaya Gözler Çevrildi

Demet Akalın ve Blok 3 cephesinde son durum! “Saygısız terbiyesiz”
Demet Akalın ve Blok 3 cephesinde son durum! “Saygısız terbiyesiz”
İçeriği Görüntüle

7 Temmuz’daki duruşmada verilecek karar, hem yargının taciz suçlarına karşı duruşunu göstermesi hem de kamuoyunda oluşan hassasiyetin karşılık bulup bulmadığını gözler önüne serecek. Dava, kadınlara yönelik kamusal alan tacizlerinin yargısal süreci açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Muhabir: Haber Merkezi