Evlenirken aslında iki kişi evlenmez, tarafların anne babaları da evlilik kurumunda çok önemli unsurlardır. Aile büyükleri ve akrabalarla kurulacak sağlıklı iletişim evliliği olumlu anlamda etkilerken, eşin ailesiyle yaşanan anlaşmazlıklar evlilik ilişkisi üzerinde olumsuz hatta yıkıcı etkiler oluşturabilir.
Ne yazık ki toplumda çoğu evlilikte eşin ailesiyle yaşanan problemler kayınvalide-gelin üzerinde yoğunlaşıyor.Aynı kişiyi, yani oğlu ve kocasını seven iki kadın.
Sudan sebeplerle anlaşamayarak hayatı önce kendilerine, sonra tüm aile bireylerine zehir edebilirler.Kimi zaman gözlemlenen hatalı ilişki modelleri veya kimi zaman yakın çevrenin yönlendirici ifadeleri kişilerde ön yargılara ve dolayısıyla daha tanımadan yanlış düşünce ve davranışlara neden olur. Mesela, daha evlenmeden kendisine söylenen “Kaynanana kendini ezdirme, fazla hizmet edip sakın hizmete alıştırma, kaynana milleti gelinini kıskanır.”türünden yanlış yönlendirmeler gelin adayını etkileyeceği gibi; “Oğlunu kaptırma, gelini çok şımartarak tepene çıkarma.“ türünden yanlış yönlendirmeler de kayınvalideyi olumsuz davranmaya itebilir.Aynı erkek için daha önemli ve öncelikli olduklarını ispatlamak istemeleri. Bazen annelerin oğullarını kaybetme endişesine bağlı olarak gelini üzerinde tahakküm kurma isteği (başkasını yönetme isteği), bazen de gelinin ‘benim dediğim olur’ inatlaşması.Kayınvalide ve gelin arasında, evliliğin başından itibaren yaşanan sıkıntıların hiç dile gelmemesi veya sıkıntıların saldırı cümleleri ve eleştiriler şeklinde dile gelmesi problemlerin oluşmasına, çatışmaların ilerlemesine neden olmaktadır.Alınganlık, kıskançlık, bencillik, bağımlılık, cahillik, bazen de ruhsal hastalıklar problemlerin yaşanmasına neden olabilmekte.Kavga etmek yerine birbirini anlamaya çalışmak çatışma ve çekişmelerin önüne geçebilir.
-Kayınvalide her şeyden önce gelinini bir yabancı ve bir düşman gibi görmemelidir. Kayınvalide, gelinine ’kızım’ der ve kızı gibi davranırsa, gelin de onu annesi gibi görecek ve ona göre hareket edecektir.
-Kayınvalide büyüklüğünü bilmelidir.
-Gelinde gözlemlenen yanlışlar yapıcı bir biçimde kendisiyle baş başa konuşulmalı. Kesinlikle oğullarına gelinlerini şikâyet etmemelidir.
-Gelin, kayınvalidesine kaynana gözüyle değil, sevdiği eşinin annesi olarak bakmalıdır. Şayet kayınvalidesini memnun ederse eşini de memnun edeceğini, üzerse de eşini üzeceğini bilmelidir.
- Aynı şekilde eşinin akrabalarına karşı iyi davranmalıdır. Yaşlı olan kayınvalidenin, gençlere göre daha sabırsız, daha tutucu olabileceğini dikkate alan gelin daha fedakar olmaya çalışmalıdır.
-Arada küçük sorun olduğunda hemen kendi annesine aktarmak yerine öncelikle kendi arasında çözmeye çalışmalıdır. Gelin tatlı dil, güler yüzün gücünden yararlanmalı, kayınvalidesine ’anne’ demeli zaman zaman onu takdir etmelidir.
-Zaman zaman kayınvalidesine akıl danışır, görüşünü alırsa, hem onun tecrübesinden faydalanır, hem de onu memnun etmiş olur."
Evlendiğiniz zaman aynı zamanda eşinizin ailesiyle de evlendirirsiniz ve onlarla birlikte olmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Her ailenin kendine göre bir yaşama şekli vardır.Onlarla konuşurken onlara hak ettikleri saygı ve sevgiyi vermelisiniz. Kaba ve agresif davranmak kimseye fayda etmez. Eşinizi gerçekten seviyorsanız, ebeveynlerini de sevmek için çabalayın en azından onları anlamaya ve tanımaya çalışın.Bir ilişki içinde yapabileceğiniz en kötü şey eşinizi ebeveynleriyle olan tartışmanın ortasına sürüklemek ve sizin tarafınızda olmasını beklemenizdir. Eşinizle ne kadar uzun zamandır birlikte olursanız olun, annesinin de onun için önemli olduğunu unutmayın.
Eşinizin yanınızda olmasını istiyorsanız onu arada bırakmak yerine onunla daha çok konuşarak durumu açıklayın ve ailesini anlamak için elinizden geleni yaptığınızı gösterin.Son zamanlarda edep bilmez, adap bilmez, ar perdesi çatlamış öyle insanlar gördüm ki; Dilime hayranı olduğum, hoşgörüsüne özendiğim Yunus Emre'nin yıllar önce ezberlediğim sözleri dolandı.
Girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep,
dediler ilim geride, illa edep illa edep.« Güzeli Güzel Yapan Edep'tir...Edep İse Güzeli Sevmeye Sebeptir... »Cümlelerime son verirken Allah kötüye de, iyiye de edep versin, çünkü çok ihtiyaç var günümüzde.