Çorum Vilayet Matbaası’nda basımı gerçekleştirilen gazete, kentin tamamen şahsi teşebbüsle kurulan ilk özel süreli yayını olarak öne çıkıyor.

İlk Sayısı 1926’da Okurla Buluştu

Elde bulunan arşiv kayıtları ve koleksiyonlar incelendiğinde, gazetenin 18 Mart 1926 tarihli nüshasının "3. sayı" olduğu görülüyor. Buradan hareketle Fikret gazetesinin ilk yayınının 4 Mart 1926 tarihinde okurlarıyla buluştuğu anlaşılıyor.

Yayın hayatına ilk olarak Milli Kütüphane civarındaki merkezinde başlayan gazete, ilerleyen dönemlerde idare yerini Hükümet Konağı civarındaki özel dairesine taşıdı.

Koleksiyon Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi’nde

Çoğunlukla 2 sayfa olarak basılan Fikret gazetesinin tüm sayıları günümüze ulaşamamış olsa da Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi’nde araştırmacılara bilgi verecek nitelikte önemli bir koleksiyon yer alıyor.

Kütüphane arşivinde gazetenin 27 adet örneği bulunuyor. Mevcut koleksiyondaki en son kayıt ise 21 Temmuz 1927 tarihini taşıyan 63. sayı olarak göze çarpıyor.

Kurucusu Suheyb Rumi Bey'in Çorum Belediye Başkanlığı ve sonraki devlet görevleri dönemine tanıklık eden Fikret gazetesi, sınırlı sayıdaki nüshasıyla bile Çorum’un bağımsız gazetecilik ve yayıncılık tarihinin en değerli belgeleri arasında yer almaya devam ediyor.

Yorumlar