Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin 3. Olağan Büyük Kongresi öncesinde Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Erbakan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İmralı çıkışına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili tartışmalara sert yanıtlar verdi.
“AİHM kararına uymalıyız, tahliye uygun olur”
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erbakan, AİHM’in Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı. “Hukuka uymamız gerektiğini düşünüyoruz” diyen Erbakan, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Demirtaş’ın tahliyesiyle ilgili hukuka uymamız gerektiğini ifade ediyoruz. AİHM kararına uyulması ve tahliyenin gerçekleştirilmesi uygun olacaktır.”
Bu açıklama, Yeniden Refah Partisi’nin bugüne kadarki tutumuna göre daha net bir hukuk vurgusu olarak değerlendirildi.
“Bahçeli bu kadar istiyorsa, İmralı’ya kendisi gitsin”
Erbakan, Devlet Bahçeli’nin süreç komisyonunun İmralı’ya gitmesi yönündeki açıklamasına da sert sözlerle tepki gösterdi. “Bu konuda çok istekli olan Sayın Bahçeli’nin görüşme yapması gerektiğini ifade ettik” diyen Erbakan, kendi partilerinin böyle bir sürece katılmasının uygun olmadığını vurguladı.
“Barışa karşı mısınız?” sorusuna ise Erbakan şu yanıtı verdi:
“DEM Parti’nin hatası, Kürt kardeşlerimizle PKK’yı eşitlemesidir. Eşit yurttaşlık çerçevesinde herkesin hakkı verilmelidir ama bu, Abdullah Öcalan’ın serbest kalması anlamına gelmez. Cinayet işlemiş ya da terör eylemlerine karışmış kişilerin serbest bırakılması doğru değildir.”
“Erken seçim yapılmalı, Türkiye değişim istiyor”
Fatih Erbakan, erken seçim olasılığına dair sorulara da yanıt verdi. Mevcut anketlere göre Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kaybettiğini söyleyen Erbakan, “AK Parti’nin oy oranı yüzde 26-28 bandında, MHP’ninki ise yüzde 5-6 civarında. 50+1 mümkün görünmüyor” dedi.
Erbakan, bu tablo nedeniyle iktidarın şu an erken seçim düşünmediğini ancak Türkiye’nin değişime ihtiyacı olduğunu vurguladı:
“Sayın Cumhurbaşkanı’nın aday olabilmesi için ‘erkenmiş’ gibi bir seçim, 2027 sonunda yapılabilir. Fakat Türkiye’nin ekonomik ve siyasi olarak bir yenilenmeye ihtiyacı var.”
Kongre öncesi mesaj: “YRP büyüyor, halkın alternatifi biziz”
Erbakan, konuşmasının sonunda partisinin büyüme ivmesine dikkat çekti. Yeniden Refah Partisi’nin yerel seçimlerden sonra üye sayısını ciddi oranda artırdığını söyleyen Erbakan, “Millet artık sahici bir alternatif arıyor. Bu alternatif de biziz.” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısı, kongre öncesi YRP’nin izleyeceği siyasi hattın ve Erbakan’ın keskin çıkışlarının yeni dönemde daha çok tartışılacağını gösterdi.





